Crno vino, kao jedna od osnovnih namirnica koje stručnjaci preporučuju kada je u pitanju zdrava mediteranska ishrana, moglo bi da ostane prošlost.
Crno vino – zdravo ili ne?
Uz ribu, maslinovo ulje i sveže sastojke, crno vino u umerenim količinama oduvek se smatralo jednim od razloga za duži životni vek stanovnika južne Evrope, jer jedinjenja koja se nalaze u kožici grožđa mogu pomoći u zaštiti od raznih bolesti kao što su bolesti srca, rak i demencija, piše Miss7.
Čaša-dve crnog vina dnevno jedna je od osnovnih preporuka mediteranske ishrane. Ali neka istraživanja sugerišu da ne postoji „bezbedna količina“ alkohola koju treba konzumirati i da je najbolja potpuna apstinencija, piše Daily Mail.
Evropski istraživački savet finansira četvorogodišnju studiju u kojoj učestvuje 10.000 Španaca kako bi se videlo kako umerena konzumacija vina utiče na zdravstvene probleme kao što su bolesti srca, rak i dijabetes.
Dr Migel Martinez-Gonzales, koji vodi ispitivanje na Univerzitetu Navara u Pamploni, u Španiji, objavio je prošlog meseca rad pod naslovom „Da li treba da uklonimo vino iz mediteranske dijete?“ Martinez-Gonzales je dodao da alkohol povećava rizik od nesrećnih smrti, a takođe može povećati rizik od raka dojke. Neke studije pokazuju da alkohol može biti toksičan za neurone, što prema Martinez-Gonzalesu znači da je alkohol toksičan ako se konzumira u velikim količinama. Dodaje da bi svi mlađi ljudi trebalo da izbace crno vino iz ishrane.
Međutim, njegova prethodna istraživanja sugerišu da bi ukidanje crnog vina smanjilo efikasnost ishrane, ali se ipak plaši da ohrabruje ljude da preterano piju.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.