Crveno meso ne preporučuje se svakome, a evo ko bi trebalo da ga izbegava 1Crveno meso, fotografija: Sven Brandsma on Unsplash

Crveno meso obezbeđuje pregršt hranljivih materija, međutim neumeren unos povećava rizik od srčanih bolesti i razvoja raka debelog creva. Nutricionisti preporučuju 500 grama crvenog mesa nedeljno, piše index.hr.

Postoje određene grupe ljudi koje ne bi smele da unose crveno meso ili bi barem njegov unos trebalo da svedu na najmanju moguću meru.

To su prvenstveno ljudi s povišenim holesterolom. Kako objašnjavaju stručnjaci, kod svih onih koji već imaju probleme s povišenim holesterolom konzumiranje crvenog mesa neće pomoći u njegovom snižavanju već će napraviti suprotno, odnosno još više će povećati loše vrednosti.

Isto tako, crveno meso ne bi smeli često da jedu ni svi oni koji imaju problema sa zdravljem srca. Rezultati mnogih istraživanja pokazuju kako osobe sa srčanim oboljenjima treba da budu naročito oprezne s unosom crvenog mesa. Razlog je taj što one već imaju problema s nakupljanjem nezdravog plaka u arterijama, pa bi trebalo da jedu hranu s malo masnoća poput zasićenih ili trans-masti.

Osim ljudi s visokim holesterolom i bolesnim srcem, osobe koje takođe treba da izbegavaju konzumiranje crvenog mesa jesu svi oni s uznapredovalom bolesti bubrega, osobe s jednim ili više faktora rizika od srčanih bolesti, te osobe s porodičnom anamnezom određenih karcinoma poput raka debelog creva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari