Crveno sočivo (Lens culinaris) je vrsta sočiva koja se razlikuje od drugih po svojoj boji i brzini kuvanja. Crveno sočivo je bogato proteinima, vlaknima, vitaminima (kao što su B vitamini) i mineralima (kao što su gvožđe i magnezijum), što ga čini nutritivno vrlo bogatom i zasitnom namirnicom. Takođe je niskokalorično, lakosvarljivo i pogodno za vegansku i vegetarijansku ishranu.
Crveno sočivo ima blag, pomalo orašast ukus i postaje veoma meko kada se kuva. Razlikuje se od drugih vrsta sočiva po tome što se brzo raspada, što ga čini odličnom namirnicom za čorbe, variva, potaže i karije. U nastavku pogledajte vrlo ukusan i aromatičan recept za crveno sočivo koji će vas oduševiti:
Crveno sočivo
Sastojci:
- 1 šolja crvenog sočiva (moguće je koristiti i bilo koju drugu vrstu sočiva, ali crveno se najbrže skuva)
- 1 srednja glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2-3 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 srednja šargarepa, iseckana na male kockice
- 1 crvena paprika, iseckana na kockice (po želji)
- 1 konzerva paradajz pirea (oko 400 g) ili 2-3 sveža paradajza, iseckana
- 4 šolje vode ili povrtnog bujona
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica mlevenog kumina (po želji)
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1/2 kašičice kurkume
- so i biber po ukusu
- svež peršun za garniranje (po želji)
Priprema:
- Operite crveno sočivo pod mlazom hladne vode (nema potrebe da ga prethodno potapate u vodu).
- U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani crni luk i pržite dok ne postane staklast i mek. Dodajte beli luk i pržite još 1-2 minuta.
- Dodajte iseckanu šargarepu, crvenu papriku (ako koristite) i pržite još 5 minuta, dok povrće ne omekša.
- Dodajte kumin, mlevenu papriku i kurkumu. Promešajte da se začini ravnomerno rasporede.
- Dodajte oprano sočivo, paradajz pire ili iseckane paradajze i prelijte vodom ili bujonom. Dobro promešajte.
- Povećajte vatru da proključa, a zatim smanjite na nisku temperaturu i poklopite. Kuvajte 20-25 minuta ili dok sočivo ne omekša i upije tečnost. Povremeno promešajte.
- Posolite i pobiberite po ukusu. Ako je varivo previše gusto, možete dodati još malo vode ili bujona.
- Kada je sočivo mekano i jelo je dostiglo željenu gustinu, skinite sa vatre. Po želji, pospite svežim peršunom pre serviranja.
- Ovako spremljeno crveno sočivo možete servirati uz svež ili prepečen hleb, kuvani pirinač, preliv od jogurta ili kao samostalno jelo. Ukusno je u bilo kojoj varijanti. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.