Grickanje šargarepe ili ispijanje soka nudi brojne zdravstvene prednosti. U nastavku vam donosimo i koje.
Ovo povrće je bogato beta-karotenom, vitaminima A i C, kalijumom i dijetalnim vlaknima i poznato je po svojim antioksidativnim svojstvima.
Čaša soka od šargarepe sadrži oko 94 kalorije, 1,9 grama vlakana, 20 mg vitamina C i 689 mg kalijuma, što ovaj napitak čini izuzetno hranljivim. Stoga, redovno konzumiranje soka od šargarepe može poboljšati opšte zdravlje i blagotvorno uticati na sledeća stanja:
Poboljšava vid
Redovno konzumiranje sokova može poboljšati opšte zdravlje i blagotvorno uticati na sledeĆa stanja.
Odlično za jetru
Šargarepa može poboljšati funkciju jetre i pomoći telu da eliminiše toksine. Pored toga, šargarepa smanjuje masne naslage u jetri. Ako ne volite čist sok od šargarepe, u piće možete dodati ceđenu jabuku ili celer, piše healthline.com.
Zdravlje kože
Antioksidansi u soku od šargarepe, posebno beta-karoten, mogu zaštititi kožu od starenja i oštećenja od sunca, pružajući prirodni fotoprotektivni efekat.
Gubitak težine
Mali broj kalorija sadržanih u ovom povrću prijatelj su u procesu mršavljenja. Pored toga, sok od šargarepe je bogat vlaknima koja promovišu gubitak težine i promovišu sitost.
Zdravlje srca
Konzumiranje soka od šargarepe može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i smanjenju nivoa holesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe sadrži nitrate i polifenole koji mogu regulisati krvni pritisak.
Zdravlje mozga
Beta-karoten u soku od šargarepe podržava kognitivne funkcije smanjujući oksidativni stres u mozgu, što može pomoći u sprečavanju problema sa pamćenjem u starosti. U studiji, radnici izloženi olovu i tretirani beta-karotenom imali su niži nivo oksidativnog stresa. Takođe, sadržaj kalijuma pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara, a šolja soka od šargarepe koji sadrži 689 miligrama kalijuma zadovoljava više od 17 procenata dnevnih potreba za ovim hranljivim sastojcima.
Zdravlje digestivnog sistema
Vlakna u soku od šargarepe podržavaju redovno varenje i mogu biti korisna za osobe sa zatvorom. Kalijum u soku takođe može pomoći u lečenju dijareje zamenom izgubljenih elektrolita.
Jačanje imuniteta
Sok od ovog povrća može ojačati imuni sistem. Studija sprovedena na zdravim muškarcima fokusirala se na to kako sok od šargarepe može povećati koncentraciju karotenoida u plazmi (oni se pretvaraju u vitamin A), čime se povećava njihov imunitet.
Saveti za pripremu soka od šargarepe
Šargarepu oprati i iseckati i staviti u blender i dodati malo vode.
Da biste poboljšali ukus, dodajte voće poput jabuke ili pomorandže ili začine poput đumbira ili cimeta.
Mešajte na srednjoj brzini dok svi sastojci ne postanu mrvljivi.
Ukoliko ne koristite sokovnik, gotov sok iz blendera možete dodatno procediti kroz gazu, a pulpu možete čuvati u frižideru i koristiti u drugim pripremama. Možete dodati sok od šargarepe u supe, smutije ili čak pečena jela za dodatne nutritivne prednosti, prenosi živim.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.