Čupava Kata (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Savršen starinski kolač za nedeljno popodnevno okupljanje, samo što ga ovog puta pripremamo na malo drugačiji način, a da pritom ne menjamo sastojke.

Ovo je idealan kolač za zimske dane uz mirisnu šoljicu čaja ili tople čokolade. Zvuči primamljivo i nostalgično, zar ne?

Šta nam je sve potrebno:

Za koru:

  • 4 žumanca
  • 150g masti (bele)
  • 150g šećera
  • 400g brašna
  • prašak za pecivo
  • 50ml mleka

Čupava Kata (recept) 2Za fil:

  • 4 belanca
  • 150g šećera
  • 150g seckanih oraha
  • 3-4 kašike džema od maline ili kajsije
  • 100g šećera u prahu za posipanje

Način pripreme:

U posudu staviti mast, šećer, žumanca i mešati dok ne dobijemo glatku smesu, zatim mleko i nastavimo da mešamo. Ako volite neku aromu dodati  na primer narendanu koricu limuna. Na kraju sipati brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Nastaviti ručno sa izradom kore. Kada je testo gotovo, napraviti valjak od testa i podeliti na dva jednaka dela. Jedan deo testa zamotati u prijanjajuću foliju, pa u frižider na dva sata. Od drugog dela testa kidamo komadiće i stavljamo u kalupe za mafine u koje smo stavil i korpice za mafine.

Potom umutiti fil, belanca i šećer u čvrsti šne dodati džem, pa još jednom sve izmešati. Na kraju dodati seckane orahe i drvenom kašikom sve sjediniti. Sada u naše pripremljene korpice stavimo po jednu punu kašiku fila i od gore narendamo koru koja je bila u frižideru.

Kolač peći pola sata na 180C. Kada se kolač ohladi posuti šećerom u prahu.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari