čupavciČupavci, foto: Dragomir Radovanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Čupavci su se pojavili na početku filma Za danas toliko i možda je upravo to razlog što su već danima najtraženiji recept na internetu u Srbiji.

Čupavci su za mnoge omiljeni kolač koji ih odmah vraća u detinjstvo.

Jednostavan kolač čini biskvit umočen u otopljenu čokoladu i uvaljan u kokosovo brašno.

Čupavci, recept:

Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja
200 g šećera
200 ml mleka
200 ml ulja
300 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
prstohvat soli

Za preliv:

200 g čokolade za kuvanje
100 g maslaca
2-3 kašike mleka

Za posipanje:

100 g kokosa

Priprema:

Priprema biskvita:

Umutiti jaja i šećer dok ne postanu penasti.
Dodati mleko, ulje, vanilu i so, pa sve dobro promešati.
U posebnoj posudi pomešati brašno i prašak za pecivo, pa postepeno dodavati u smesu sa jajima i mešati dok ne dobijete glatku masu.
Smesu sipati u prethodno podmazan i brašnom posut pleh (dimenzija oko 30×40 cm).
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok biskvit ne postane zlatno-smeđi. Ostaviti da se ohladi.

Priprema preliva:

U manjoj šerpi otopiti čokoladu sa maslacem i mlekom, mešajući dok se svi sastojci ne sjedine i dobijete glatku smesu.

Sklapanje čupavaca:

Ohladiti biskvit i iseći ga na male kocke.
Svaku kocku umočiti u pripremljenu čokoladnu glazuru, pa je odmah uvaljati u kokos.

Hlađenje:

Ostaviti čupavce da se ohlade, a glazura stegne.

Služiti kada se potpuno ohlade i glazura postane čvrsta. Uživajte u ovom jednostavnom i ukusnom kolaču!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari