Španci su veliki hedonisti koji uživaju u svojoj raznovrsnoj kuhinji, muzici, plesu.
Čuli ste za paelju, gaspaćo, tortilju, tapase, sangriju, a na neke svoje proizvode su izrazito ponosni, kao što je iberijska šunka. Ćurosi su među omiljenim slatkišima Španaca, jedu ih za doručak uz šolju kafe, ali i tokom dana, uglavnom posuti šećerom.
Šta nam je sve potrebno:
- 500 ml vode
- 125g putera
- 2 kašike šećera
- malo soli
- 450 g brašna
- 3 jaja
- šećer u prahu
- vanilin-šećer
Način pripreme:
U posudu sipati vodu, puter, šećer, so, i mešati sve dok ne proključa.
Nakon toga smesu skloniti sa šporeta i polako dodavati brašno uz stalno mešanje. Mešajte drvenom kašikom dok se ne razbiju grudvice brašna, smesa ujednači i ne počne da se odvaja od posude.
Kada se smeša malo ohladi, dodati jaja, jedno po jedno.
Potom stavite testo u staklenu posudu, prekrijte providnom folijom, pa u frižider na 30 minuta. Uzmemo špric za kolače (ćurosi podsećaju na tanke dugačke tulumbe), pravite štapiće i direktno ih stavljajte da se prže u vrelom ulju.
Kad postanu zlatno žuti, izvadimo ih i slažemo na papirni ubrus, kako bi se upio višak masnoće. Ćurose pospite šećerom u prahu, vanilin-šećerom ili u posebnu staklenu činiju sipajte otopljenu čokoladu za umakanje.
NAPOMENA: Ova količina je dovoljna da se naprave ćurosi za 4-5 osoba.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.