Ćurosi (Churros) - recept 1Fotografije: Vesna Laćarak

Španci su veliki hedonisti koji uživaju u svojoj raznovrsnoj kuhinji, muzici, plesu.

Čuli ste za paelju, gaspaćo, tortilju, tapase, sangriju, a na neke svoje proizvode su izrazito ponosni, kao što je iberijska šunka. Ćurosi  su među omiljenim slatkišima Španaca, jedu ih za doručak uz šolju kafe, ali i tokom dana, uglavnom posuti šećerom.

Ćurosi (Churros) - recept 2Šta nam je sve potrebno:

  • 500 ml vode
  • 125g putera
  • 2 kašike šećera
  • malo soli
  • 450 g brašna
  • 3 jaja
  • šećer u prahu
  • vanilin-šećer

Način pripreme:

U posudu sipati vodu, puter,  šećer, so, i mešati sve dok ne proključa.

Ćurosi (Churros) - recept 3Nakon toga smesu skloniti sa šporeta i polako dodavati brašno uz stalno mešanje. Mešajte drvenom kašikom dok se ne razbiju grudvice brašna, smesa ujednači i ne počne da se odvaja od posude.

Kada se smeša malo ohladi, dodati jaja, jedno po jedno.

Potom stavite testo u staklenu  posudu, prekrijte providnom folijom, pa u frižider na 30 minuta. Uzmemo špric za kolače (ćurosi podsećaju na tanke dugačke tulumbe), pravite štapiće i direktno ih stavljajte da se prže u vrelom ulju.

Kad postanu zlatno žuti, izvadimo ih  i slažemo na  papirni ubrus, kako bi se upio višak masnoće. Ćurose pospite šećerom u prahu, vanilin-šećerom ili u posebnu staklenu činiju sipajte otopljenu čokoladu za umakanje.

NAPOMENA: Ova količina je dovoljna da se naprave ćurosi za 4-5 osoba.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari