Postoje brojni prirodni načini za ublažavanje kašlja, a među njima se izdvaja čaj u raznim varijantama. Poznato je da luk ima brojna lekovita svojstva, iako je broj istraživanja koja bi pokazala da je čaj od luka koristan za kašalj za sada zanemarljiv, piše n1info.ba.
Koristi luka za zdravlje
Istraživanje o čaju od luka za kašalj nije tako opsežno kao kod nekih drugih narodnih lekova. Ipak, postoji nekoliko studija koje su istraživale potencijalne koristi luka i njegovih sastojaka za ublažavanje simptoma kašlja. Važno je da napomenemo da ove studije nisu specifično istraživale čaj od luka, već su se fokusirale na luk i njegove ekstrakte.
Posebno se ističe da luk ima protivupalna, antibakterijska i antioksidativna delovanja. Luk ima antibakterijska svojstva zbog prisutnosti raznih blagotvornih materija. Sadrži alicin kao jedan od glavnih jedinjenja koji mu daje karakterističan miris. Ovaj spoj ima snažno antibakterijsko delovanje. Alicin u čaju od luka ima sposobnost uništavanja ćelijskog zida bakterija, ometanja njihovog metabolizma i sprečavanja njihovog razmnožavanja. Postojanje alicina sugeriše da bi luk mogao da pomogne u borbi protiv infekcija koje umeju da uzrokuju kašalj.
Istraživanje sprovedeno 2015. godine pokazalo je da ekstrakt luka ima snažno antimikrobno delovanje protiv nekih patogenih bakterija i gljivica. Luk takođe sadrži sumporna jedinjenja poput sulfoksidnih. Ona imaju antimikrobna svojstva i mogu da deluju protiv bakterija. Studije su pokazale da ta jedinjenja mogu da inhibiraju upalne procese u telu. To može da bude korisno kod kašlja uzrokovanog upalom disajnih puteva.
Osim toga, luk sadrži flavonoide koji imaju antioksidativno delovanje. Antioksidansi mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Osim toga, mogu da podrže imuno sistem i pomognu u borbi protiv infekcija koje ponekad izazivaju kašalj. Fitohemikalije u luku poput steroida i polifenola mogu da doprinesu zaustavljaju rasta i razmnožavanja bakterija.
Čaj od luka koji se koristi za kašalj sadrži i vitamin C koji je takođe snažan antioksidans. Vitamin C podržava imuno sistem, podstiče zdravlje kože i ima mnoge druge koristi za zdravlje.
Važno je napomenuti da su istraživanja koja pokazuju pozitivne strane čaja od luka za kašalj uglavnom sprovedena in vitro ili na životinjama, a ne na ljudima. Stoga, nedostaje kliničkih studija koje bi direktno istraživale delotvornost čaja od luka za lečenje kašlja. No, s obzirom na antimikrobna, protivupalna i antioksidativna svojstva luka, postoji potencijalna osnova za daljnje istraživanje učinka čaja od luka na ublažavanje simptoma kašlja.
Kako pripremiti čaj od luka za kašalj?
Za pripremu čaja od luka za kašalj koristi se obično beli luk (Allium sativum), koji je dostupan u većini domaćinstava. On ima brojna lekovita svojstva, uključujući antimikrobna i protivupalna svojstva koja mogu da pomognu u ublažavanju simptoma kašlja.
Evo recepta za pripremu čaja od luka za kašalj.
Čaj od belog luka za kašalj
Sastojci:
– 2-3 čena belog luka
– 2 šolje vode
– med ili limun po želji (za ukus)
Priprema:
1. Ogulite i usitnite čenove belog luka.
2. Sipajte vodu u lonac i zagrejte je do vrenja.
3. Dodajte pripremljen beli luk u vrelu vodu.
4. Smanjite vatru i kuvajte smesu 10-15 minuta.
5. Skonite lonac s vatre i ostavite da se čaj malo prohladi.
6. Procedite čaj kako biste uklonili čenove luka.
7. Dodajte med ili limun po želji kako biste poboljšali ukus.
Veliki deo pozitivnih svojstava koja se pripisuju luku obično se odnose na konzumiranje svežeg luka. Trebalo bi da uzmete u obzir da su svi sastojci prisutni u svežem obliku, te da se tokom kuvanja i pripreme čaja od luka za kašalj ti sastojci mogu smanjiti ili izgubiti. Iako čaj od luka ume da posluži svrsi, možda ćete veće koristi imati od jedenja luka u svežem obliku.
Inače, čaj od luka može da ima jak ukus i miris. Ako smatrate da je ukus prejak, možete da ga razredite s malo vode ili dodate drugačije aromatične sastojke poput đumbira ili mente.
Čaj od crvenog luka za kašalj
Sastojci:
– 2 komada crvenog luka
– litar vode
– 100 g šećera
Priprema:
Luk s ljuskom oprati pa staviti da se prokuva u vodi sa šećerom. Pustiti da proključa, pa kuvati još 15-ak minuta. Ostaviti da se prohladi, pa dodati limun i med po želji. Piti hladan čaj u gutljajima.
Nuspojave čaja od luka
Beli i crveni luk mogu da budu zdravi dodaci ishrani, a najbolje je koristiti ih zajedno kao deo uravnotežene ishrane kako biste dobili širok spektar hranljivih materija koje svaki luk pruža. Međutim, iako čaj od luka može da ima korisne efekte za ublažavanje kašlja, važno je biti svestan mogućih nuspojava.
Evo nekih potencijalnih nuspojava čaja od luka:
1. Otežano varenje
Konzumiranje čaja od luka može da uzrokuje smetnje poput gorušice, nadutosti, proliva ili mučnine. To se može dogoditi zbog iritantnih svojstava luka ili sumpornih spojeva koji se nalaze u njemu.
2. Loš ukus i miris
Čaj od luka može da ima jak ukus i miris.
3. Alergijske reakcije
Osobe koje su alergične na luk umeju da razviju alergijske reakcije poput kožnih osipa, svraba, crvenila ili oticanja.
4. Interakcije s lekovima
Sastojci u luku mogu da imaju interakcije s određenim lekovima. Na primer, luku se pripisuje sposobnost razređivanja krvi, pa bi njegovo konzumiranje trebalo da se izbegava ili nadzire kod osoba koje uzimaju antikoagulanse ili lekove koji utiču na zgrušavanje krvi.
Takođe, ljudi koji koriste lekove za regulaciju šećera u krvi trebalo bi da budu oprezni, jer luk ume da smanji novo šećera u krvi.
Važno je napomenuti da je individualna osetljivost na čaj od luka različita, pa nuspojave mogu da variraju od osobe do osobe. Ako primetite bilo kakve neželjene reakcije nakon unosa ovog čaja, prekinite njegovu upotrebu i posavetujte se s lekarom.
Čaj od luka ne bi trebalo da zameni lekove. Ako imate ozbiljan kašalj ili druge zdravstvene probleme, preporučljivo je da potražite savet lekara.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.