Čaj je drugo najpopularnije piće na svetu, odmah nakon vode, a prema podacima američkog Biroa za popis stanovništva, oko 80% američkih domaćinstava ima čaj kod kuće.
Iako je crni čaj najkonzumiraniji, čineći oko 84% ukupne potrošnje čaja u SAD-u, zeleni čaj je na drugom mestu, sa oko 15%. S obzirom na toliki razmak u konzumaciji, možda se pitate: Da li je jedan od ova dva čaja zapravo zdraviji od drugog?
Pozadina i poreklo: Koja je razlika?
Zanimljivost je da i crni i zeleni čaj potiču od biljke Camellia sinensis, ali se razlikuju u načinu obrade. Na primer, nakon što se listovi čaja uberu, podvrgavaju se uvenuću i oksidaciji, što stvara specifičan miris i boju čaja. Međutim, oksidacioni proces može biti zaustavljen pomoću toplote, čime se enzimi inaktiviraju. Na ovaj način nastaju različite vrste čajeva, kao što su crni i zeleni.
Šta je crni čaj?
Crni čaj se pravi od listova biljke Camellia sinensis, koji su potpuno oksidisani i fermentisani kako bi razvili specifičan, bogat ukus. Tokom oksidacije, listovi se izlažu vazduhu, što produbljuje njihovu boju i pojačava ukus. Nakon toga, listovi se mogu ostaviti kako jesu, ili se zagreju, osuše i zgnječe da bi se dobio crni čaj. Ovaj proces rezultira tamnim čajem sa jakim, ponekad gorkim ukusom.
Šta je zeleni čaj?
Zeleni čaj se takođe pravi od listova biljke Camellia sinensis, ali se koristi mlado, nefermentisano lišće. Za razliku od crnog čaja, listovi se brzo obrade toplinom, procesiraju i melju, bez oksidacije. Zanimljivo je da je za listove zelenog čaja potrebno prženje kako bi se sprečila oksidacija izazvana prirodnim enzimima u listovima.
U zavisnosti od vrste zelenog čaja, profil ukusa može se malo razlikovati. Ipak, u poređenju sa crnim čajem, zeleni čaj je mnogo blaži u ukusu.
Imajte na umu da temperatura vode, vreme potapanja i koncentracija čaja takođe mogu promeniti profil ukusa oba, zelenog i crnog čaja.
Zdravstvene koristi crnog čaja i zelenog čaja
Istraživanja su pokazala da fitonutrijenti u crnom i zelenom čaju mogu podržati kardiovaskularno i metaboličko zdravlje. Novija istraživanja sugerišu da ovi čajevi mogu pružiti i potencijalne koristi za anti-aging, anti-dijabetičke i anti-kancerogene tretmane. Glavne koristi se mogu pripisati katehinima i teaflavinima, koji su moćni fitonutrijenti prisutni u oba tipa čaja.
Procesi obrade crnog i zelenog čaja dovode do nešto različitih profila antioksidanata. Crni čaj je oksidisan i fermentisan, tokom čega se katehini oksidišu (ili kondenzuju) u jedinjenja poznata kao teaflavini i tearubigini. Ova jedinjenja daju tamnu boju i gorki ukus crnom čaju.
Nasuprot tome, zeleni čaj nije oksidisan ili fermentisan, što pomaže u očuvanju većeg procenta katehina, pre svega EGCG (epigalokatehin-3-galat), koji je ključni igrač u istraživanjima kada se zeleni čaj ističe zbog svojih koristi. Imajte na umu da ovo ne znači da je sadržaj polifenola u zelenom čaju viši ili bolji od crnog čaja, već da su različiti.
Crni čaj i zeleni čaj: Da li je jedan zdraviji?
Ne postoji jasan pobednik—i da, ne pokušavamo da budemo komplikovani! Iako se čini da je zeleni čaj češće u medijima zbog svojih zdravstvenih koristi, desetine istraživanja su pokazale da crni čaj takođe pruža značajne prednosti.
Najvažnija stvar koju treba napomenuti je da oba čaja pružaju koristi i lako se uklapaju u uravnoteženu, zdravu ishranu. Na kraju dana, čaj koji najviše volite i koji ćete verovatno piti redovno, treba da bude onaj koji ćete koristiti za optimalno zdravlje. Razmislite o svojstvima koja oba čaja nude kao motivaciju kada odlučujete koji čaj da uključite u svoju rutinu, bilo crni ili zeleni, piše Eat this.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.