Da li kečap treba čuvati u frižideru? 1Foto: Pixabay/PDPics

Obožavaoci kečapa već godinama raspravljaju o pravilnom načinu čuvanja ovog začina, ali kompanija Heinz je konačno stavila tačku na tu raspravu – i postoji važan razlog zašto bi trebalo čuvati kečap na pravi način, posebno tokom leta.

Kečap većina ljudi koristi, ali čini se da mnogi nisu svesni pravilnog načina čuvanja.

Iz kompanije Heinz  su izjavili da je jedini ispravan način da se drži u frižideru – ne samo da čuva bolji ukus, već postoji i važan razlog zašto ga treba čuvati hladnim nakon otvaranja, piše Mirror.

Portparol Heinz-a je rekao: „Postojao je samo jedan ispravan odgovor… naš kečap mora biti u frižideru“, i dodao da to omogućava da se očuva „ukusna kiselkasta aroma“, ali i da pomaže u održavanju higijene tako što drži bakterije podalje.

Čuvanjem u frižideru, kečap će trajati duže – i izbeći će se razgradnja sastojaka na sobnoj temperaturi.

Stručnjak za bezbednost hrane Jabran Ahmed objašnjava: „Ako se bočica kečapa čuva van frižidera tokom leta, muve mogu da polože jaja ili ostave bakterije na poklopcu.“

Ove muve mogu položiti do 500 jaja na vlažnim površinama poput trulih namirnica, odvoda i kanti za smeće. Iako imaju životni vek od samo nedelju dana, brzo mogu izazvati infestaciju.

Ukoliko se ovo desi, postoji mogućnost da kontaminiraju hranu širenjem bakterija i drugih bolesti koje su mogle pokupiti. Iako se ostava može činiti sigurnim mestom za vaš sos, muve mogu proći kroz najmanje pukotine, a slatki i kiselkasti miris kečapa upravo je ono što ih privlači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari