Da li meso treba da se pere pre pripreme u kuhinji: Evo šta kažu stručnjaci 1Foto: Alena Dvorakova / Panthermedia / Profimedia

Može li voda iz slavine ukloniti bakterije i viruse? Mnogi se pridržavaju nekog nepisanog pravila, pa meso uvek isperu pod mlazom vode pre pripreme u kuhinji, ali se postavlja pitanje da li je to uopšte neophodan korak?

Meso može da sadrži razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi peru. U nekim zemljama čak koriste kiseline poput limuna ili sirćeta.

Različite studije i laboratorijski testovi su pokazali da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije efikasno u uklanjanju bakterija i da zapravo može prouzrokovati više štete nego koristi jer se patogeni virusi šire na radnu površinu i drugu hranu.

Ali ispiranje kiselinom poput limuna i belog sirćeta može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da započnete ovu praksu ako već niste.

Međutim, pored samog ispiranja, važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine, ne ostavljajte drugu hranu u blizini lavaboa gde ćete ispirati meso i obavezno ga kuvajte na visokoj temperaturi do kraja, prenosi n1info.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari