Ne. Upravo suprotno, niskokalorijski zaslađivači poboljšavaju kvalitet života mnogih osoba obolelih od dijabetesa, kojima bi, bez zaslađivača, uživanje u slatkim namirnicama bilo znatno smanjeno i otežano.
Ljudi sa dijabetesom ili poremećenom tolerancijom na glukozu moraju voditi računa o svojoj ishrani i pobrinuti se da se dovoljno vežbaju.
Za razliku od običnog šećera, niskokalorijski zaslađivači imaju prednost u tome što proizvode sladak ukus bez ikakvog uticaja na nivo šećera u krvi i ne sadrže kalorije.
Američko udruženje za dijabetes je naglasilo da niskokalorijski zaslađivači imaju potencijal da smanje ukupan unos kalorija i ugljenih hidrata.
Što se toga tiče, osobe koje boluju od dijabetesa mogu uključiti slatkiše u svoju svakodnevnu ishranu, bez potrebe da broje ugljene hidrate ili kalorije.
Kada su u pitanju dugoročni zdravstveni efekati korišćenja niskokalorijskih zaslađivača, Agencija za hranu i lekove priznaje neke niskokalorijske zaslađivače (saharin, aspartam, sukralozu, ekstrakt stevije) kao opšte prihvaćene kao bezbedne.
Tek nakon temeljih istraživanja, na osnovu snažnih i uverljivih naučnih dokaza, veoma stroge bezbednosne procedure i odobravanja, regulatorna tela na globalnom nivou potvrdili su njihovu sigurnost.
Iako se povremeno pojavljuju tvrdnje da niskokalorijski zaslađivači imaju negativan uticaj na naš organizam i da mogu da prouzrokuju niz zdravstvenih problema, ovakva istraživanja nisu verodostojna.
Nalaze se pod lupom Evropske uprave za bezbednost hrane i drugih zdravstvenih institucija širom sveta i ne pokazuju istinitost njihovih naučnih dokaza.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.