aluminijumske folijeFoto: FotoFoodTeam / Foodies / Profimedia

Da li ste se ikada zapitali zašto je jedna strana aluminijumske folije mat, a druga sjajna?

Aluminijumske folije su jedna od najuniverzalnijih stvari u kuhinji, a da li vam je nekada palo na pamet čemu služi njihova mat, a čemu sjajna strana?

Nedavno se društvenim mrežama proširio snimak kako je mat strana alu folije namenjena određenoj upotrebi, a sjajna drugoj? Da bi se rešila konfuzija, konsultovani su neki stručnjaci o „ispravnom načinu“ korišćenja aluminijumske folije.

„Dve različite nijanse folije rezultat su procesa proizvodnje“, prema rečima Lare Tiro, stručnjaka za hranu i vlasnice vankuverske konsultantske kompanije Rebel Botanica. Tiro objašnjava da velike ploče aluminijuma prolaze kroz kontinuirani proces koji uključuje toplotu i valjke velike debljine, pritiskajući aluminijum da postane tanak i dug.

„Poslednja faza procesa naziva se hladno valjanje, što uključuje prolazak dva sloja folije kroz setove valjaka istovremeno. To dodatno smanjuje željenu debljinu i poboljšava konačnu otpornost i fleksibilnost materijala“, dodaje Tiro.

Tokom ovog procesa, folija izlazi sjajna s strane koja je u kontaktu s poliranim čeličnim valjcima, a mat s strane koja nije u kontaktu s valjcima.

A, da li je važno koja strana folije se koristi?

Kratki odgovor je ne. Pošto su mat i sjajna strana rezultat kontakta folije s valjkom. Bez obzira na to da li je folija obična ili jača, možete izabrati željenu stranu da obložite ili pokrijete hranu, jer nijedna strana neće uticati na hranu prilikom kontakta.

Iako korišćenje bilo koje strane folije neće uticati na ukus i izgled vaše skuvane hrane, Tiro preporučuje korišćenje jače folije za roštiljanje i pečenje, jer su deblje od obične folije i pružaju dodatnu čvrstoću.

Iako konvencionalna aluminijumska folija ne zahteva upotrebu određene strane prilikom kuvanja, izuzetak se odnosi na aluminijumsku foliju sa premazom protiv lepljenja. Tiro objašnjava da obična folija nije inherentno protiv lepljenja, ali mnoge kompanije proizvode aluminijumsku foliju sa slojem odobrenim od strane FDA s mat strane. To znači da se hrana treba staviti na tu stranu kako bi se iskoristile prednosti premaza protiv lepljenja, obezbeđujući lakše i čistije uklanjanje skuvane hrane.

Međutim, iako je ova folija najuniverzalinija stvar u kuhinji, ipak za neke stvari nije pogodna.

Izbegavajte upotrebu aluminijumske folije za prekrivanje mesa u marinadi.

„Iako je folija odlična barijera protiv svetlosti i kiseonika, aluminijum može reagovati sa slanim namirnicama, stvarajući kristale aluminijum-hlorida na hrani, što može uzrokovati gorčinu hrane“, kaže Tiro.

Tiro takođe ne preporučuje upotrebu folije za oblaganje pleha kada pečete kolače.

„Donja strana kolačića će se peći brže od ostatka“, dodaje.

Na kraju, zaboravite na korišćenje aluminijumske folije za prekrivanje ili čuvanje ostataka – folija ne pruža hermetičko zatvaranje za zaštitu vaše hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari