Da li smemo da pijemo vodu koja je stajala preko noći? 1Foto: Arturs Budkevics / Panthermedia / Profimedia

 

Mnogi ljudi se bude tokom noći kako bi popili vodu, ali ponekad se čaša vode zaboravi do jutra. U takvim situacijama postavlja se pitanje da li je voda koja je stajala preko noći bezbedna.

Iako je odgovor obično pozitivan, trebalo bi razmisliti o nekoliko faktora pre nego što odlučite da popijete tu vodu. Naime, najbolje je piti vodu iz čaše što pre.

Ovo ima manje veze sa bezbednošću, a više sa kvalitetom. Osim u slučaju infuzirane vode, u običnoj vodi nema ničega što bi moglo da se pokvari, niti je verovatno da će bakterije značajno narasti tokom noći, što znači da pijenje takve vode obično nije štetno za zdravlje, prenosi klix.ba.

Međutim, može uticati na vaš ukus. Voda je poznata po tome što upija arome, pa može promeniti ukus, naročito kada se zagreje na sobnu temperaturu. Arome tada mogu postati izraženije.

Takođe, voda može poprimiti pomalo ustajali ukus usled hemijskih reakcija. Kada čaša vode stoji nepokrivena nekoliko sati, apsorbuje ugljen-dioksid iz vazduha, što uzrokuje pad pH vrednosti i daje vodi blagi kiselkast miris. Osim toga, hemikalije poput hlora, koji se dodaju u vodu iz slavine, mogu ispariti tokom vremena, dodatno utičući na ukus.

Iako će ostavljanje vode u čaši preko noći sigurno uticati na njen ukus, važno je napomenuti da se voda ne obrađuje ili dobija na isti način svuda, pa promene u ukusu mogu biti izraženije u određenim vrstama vode.

U svakom slučaju, ako vam ne smeta mala promena u ukusu, voda koja je stajala tokom noći – bilo da je iz česme, mineralna ili prečišćena – i dalje je prikladna za pijenje.

Međutim, treba obratiti pažnju i na način skladištenja. Čaše za vodu su nepokrivene posude, što može dovesti do nakupljanja krhotina, čestica prašine, pa čak i insekata. Zato je preporučljivo da obratite pažnju na sadržaj vaše čaše pre nego što počnete da pijete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari