Prema stručnjacima za kulinarstvo, ispiranje pirinča može da smanji količinu skroba koji se ispira sa ove namirnice, što možete da primetite po mutnoj vodi nakon što operete pirinač.
U kulinarskim krugovima, ispiranje se preporučuje za neka jela u kojima želite pojedinačna, nelepljiva zrna.
Međutim, kod drugih jela kao što je rižoto, paelja i pirinčani puding (jela gde želite da postignete lepljiv i kremast efekat), ispiranje se izbegava, piše IFL Science, a prenosi N1 Zagreb.
Tradiconalno se pirinač ispirao kako bi se uklonila prašina, insekti, kamenčići i delovi ljuske. Međutim, u moderno vreme, s sve većom upotrebom plastike, otkriveno je da se u nekim vrstama ove namirnice nalazi mikroplastika.
Istraživanja su pokazala da proces ispiranja pirinča može da ukloni do 20% plastike.
Takođe, važno je napomenuti da se pirinač prirodno može da sadrži arsen, ali je ispiranjem moguće ukloniti do 90% od ukupne količine bio-pristupačnog arsena.
Međutim, ispiranjem se takođe uklanjaju i hranjive materije važne za naše zdravlje, uključujući bakar, gvožđe, cink i vanadijum.
Nivo arsena u pirinču varira u zavisnosti od mesta gde se uzgaja, vrste pirinča i načina pripreme.
Najbolji savet je da ipak pre kuvanja isperete pirinač da biste sačuvali zdravlje.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.