Da li su baš sve pice loše za vaše zdravlje? 1Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

 

Različite vrste pice čine da su neke opcije zdravije od drugih. U poređenju sa zamrznutom picom, sveža pica može sadržati manje prerađenih sastojaka.

Pica je omiljena hrana mnogima širom sveta. Međutim, često se smatra nezdravom, jer može biti bogata kalorijama, natrijumom i ugljenim hidratima.

Nutritivna vrednost i sastojci pice mogu se značajno razlikovati u zavisnosti od vrste. Međutim, neke varijante mogu biti pretrpane nezdravim sastojcima, kao što su često zamrznute pice.

Često osnovna hrana studenata i zauzetih porodica, zamrznute pice su popularan izbor za mnoge ljude. Iako postoje izuzeci, većina je bogata kalorijama, šećerom i natrijumom. Obično su visoko prerađene i sadrže veštačke konzervanse, dodati šećer i nezdrave masti. Izborom nadeva poput kobasica, ekstra sira i drugih visokokaloričnih sastojaka možete povećati kalorijski sadržaj, dok varijante poput „francuske lepinje“ i punjene kore mogu dodati još više.

Takođe, kao i zamrznute pice, pice iz picerija mogu se razlikovati u sastojcima i metodama pripreme. Iako nutritivne vrednosti pica iz picerija nisu uvek navedene, neke picerije čine nutritivne informacije dostupnim potrošačima.

Sveže napravljene pice često sadrže zdravije sastojke od više prerađenih onih koje se prodaju u prodavnicama i brzim restoranima. Većina picerija pravi testo od nule koristeći jednostavne sastojke kao što su maslinovo ulje i pšenično brašno. Zavisno od restorana, neki koriste domaće sosove bez dodatog šećera, sveže sireve i druge zdrave prelive.

Međutim, bez obzira da li birate zamrznutu ili svežu picu, prekomerno dodavanje nadeva može učiniti picu nezdravom, pa budite oprezni prilikom izbora kada jedete van kuće.

Pica koja se prodaje u restoranima brze hrane i prodavnicama među nezdravijim je izborima. Obično je najbogatija kalorijama, nezdravim mastima, ugljenim hidratima i natrijumom.

Pored toga, pice brze hrane obično sadrže više sastojaka nego sveže napravljene, uključujući monosodijum glutamat (MSG), veštačke boje i visokofruktozni kukuruzni sirup — što sve može negativno uticati na vaše zdravlje. Takođe su često pretrpane natrijumom, što ih čini lošim izborom za one koji su osetljivi na so.

I, da li je pica dobar izbor za vas?

Iako su određene vrste pica nezdrave, druge, manje prerađene vrste mogu biti hranljive. Kao i sva hrana, više prerađene vrste pica obično sadrže više nezdravih sastojaka nego one napravljene od nule. Zamrznute i pice iz brze hrane mogu sadržati sastojke poput konzervansa, boja i nezdravih masti. Međutim, sve pice, bez obzira na način pripreme, obično su napravljene od rafinisanog pšeničnog brašna. Ova vrsta brašna je siromašna vlaknima i, stoga, manje zasitna od brašna od celog zrna.

Jedenje proizvoda od rafinisanih žitarica — kao što su gotova jela poput pice — povezano je sa povećanjem telesne težine.

Studija na 1.352 osobe je pokazala da su ljudi koji su dnevno konzumirali više od 70 grama gotovih proizvoda poput pice imali veći obim struka od onih koji su unosili manje od 70 grama dnevno.

Većina vrsta pica bogata je kalorijama i natrijumom, jer obično imaju sir, slane mesne proizvode i druge visokokalorične prelive. Pored toga, neke pice sadrže dodat šećer u kori, određenim prelivima i sosovima.

Iako mnoge vrste pica sadrže visok kalorijski sadržaj, masti i natrijum, one napravljene sa svežim, celovitim sastojcima mogu biti dobar izbor.

Tradicionalna pica je relativno jednostavna hrana, napravljena sa brašnom, kvascem, vodom, soli, uljem, paradajz sosom i svežim sirom

Prilikom pripreme domaće pice, nutritivna vrednost može se poboljšati dodavanjem povrća ili zdravih izvora proteina kao što je pečena piletina. Mnoge picerije nude koru od celog zrna i bezglutensku koru, kao i zdrave opcije za prelive, poput svežeg povrća ili začinskog bilja.

Kada pravite domaću picu ili kupujete picu, izaberite proizvode koji sadrže celovite sastojke. Pogledajte spisak sastojaka proizvoda i potrudite se da kupite samo one proizvode koji sadrže celovite sastojke. Izbegavajte mešavine za koru ili unapred pripremljene pice koje sadrže veštačke dodatke, prenosi Heatline.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari