Da li su jaja zaista štetna za nivo holesterola? 1Foto: Debby Lewis-Harrison / ImageSource / Profimedia

Jaja su zdrava i odličan izvor omega 3 i 6 masnih kiselina. Međutim, svi znamo da imaju visok udeo holesterola, pa se trudimo da ih ne jedemo u velikim količinama, ali je li to ispravno?

S obzirom na to da jaja nisu preterano kalorična namirnica, slobodno možete da pojedete četiri komada nedeljno. Za sportiste, koji očigledno sagoreva više kalorija, broj jaja može da se poveća. Samo je važno da ne prekoračite potrošnju 5-6 puta nedeljno, kako biste imali raznovrsne izvore hranljivih materija.

Tvrdo kuvana, meko kuvana ili poširana jaja su svakako najmanje kalorični načini kuvanja jaja, ali postoji mnogo recepata koje možete isprobati, počev od klasičnog omleta, koji uz dodatke može postati posebno ukusan.

Iako je istina da su jaja bogata holesterolom, važno je napomenuti da kolesterol iz hrane – poput onog u jajima – ne mora imati negativan efekat na holesterol u krvi niti doprineti riziku od srčanih bolesti. Zapravo, izbegavanje jaja doprinosi nedostatku esencijalnih nutrijenata za mnoge pojedince.

Šta se dešava ako jedete 3 jaja nedeljno?

S obzirom na njihov sadržaj holesterola, piramida ishrane ukazuje na preporučenu konzumaciju jaja ne više od 2-4 puta nedeljno za zdrave osobe, odnosno one bez posebnih poremećaja ili oboljenja (kao što su hiperholesterolemija, visok nivo triglicerida, kardiovaskularne ili metaboličke bolesti).

U ovim slučajevima, naime, konzumacija jaja se mora dogovoriti sa lekarom.

Takođe je važno voditi računa o potrošnji tzv „okultnim” jajima, jer se radi o namirnici koja se široko koristi u raznim pripremama: od keksa do testenina sa jajima, od poslastica do soseva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari