Doktor Nik Norvic sa Harvarda pojeo je čak 720 jaja u mesec dana – odnosno jeo je 24 na dan.
Jaja su bogata proteinima, jačaju mišiće, stvaraju osećaj sitosti i sadrže važne vitamine kao što su vitamini A, D i vitamini B-kompleksa. Pored toga, poboljšavaju funkcionisanje mozga, pamćenje i štite oči od bolesti.
Bez obzira na svoje prednosti, omiljena hrana je sada na lošem glasu.
Stručnjaci su počeli da upozoravaju sve da jaja štete srcu zbog holesterola koji sadrže. Dok neke studije ukazuju na potencijalni rizik od prekomerne konzumacije jaja, drugi rezultati otkrivaju da umerena konzumacija jaja nije štetna, posebno za zdrave pojedince.
U želji da proveri tvrdnju da su jaja zaista loša za organizam, dr Nik Norvic sa Harvarda pojeo ih je čak 720 za mesec dana – odnosno 24 jaja dnevno.
Posle jednomesečnog eksperimenta, nivoi LDL ili ‘lošeg’ holesterola, koji povećava rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara, pao je za 18 odsto.
Koliko jaja dnevno?
Antje Gal, portparolka Nemačkog društva za ishranu, savetuje da svako ko ima visok holesterol ili neki drugi kardiovaskularni poremećaj treba da se pridržava preporuke o najviše tri jaja nedeljno, što uključuje jaja u drugim namirnicama kao što su hleb, kolači, testenine ili majonez. Koliko ukupno jaja pojedemo u takvoj hrani, nije lako izbrojati, ali je dobro biti svestan ove činjenice.
„Studija predstavljena na godišnjim naučnim sastancima Američkog koledža za kardiologiju sugeriše da jaja, obogaćena dodatnim vitaminima i mineralima, možda nemaju štetne efekte na nivo holesterola.
Ovo istraživanje, koje su sproveli istraživači sa Univerziteta Duke, uključivalo je 140 odraslih osoba u starosti od 50 i više godina s istorijom srčanih bolesti ili faktora rizika za kardiovaskularne probleme.
„Učesnici su bili podeljeni u dve grupe – jedna je konzumirala 12 obogaćenih jaja nedeljno, a druga je bila ograničena na dva jaja nedeljno, bez obzira na obogaćivanje. Tokom četiri meseca, studija nije otkrila značajne razlike u nivoima „dobrog“ (HDL) i „lošeg“ (LDL) holesterola između dve grupe“, piše portal Kreni Zdravo i citira izjavu profesora Bertolda Koleckog sa odeljenje za ishranu Dečje univerzitetske bolnice u Minhenu:
„Dve trećine holesterola u krvotoku zapravo proizvodi samo telo. Holesterol iz pilećih jaja igra manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle“.
Ali nutricionisti kažu da treba paziti koliko jaja jedete. Oni naglašavaju da je ključ zdravlja uravnotežena ishrana, a ne potpuno uklanjanje određenih namirnica sa jelovnika. To je slučaj i sa pilećim jajima, prenosi punkufer.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.