Kokošija jaja su od velikog značaja za naše zdravlje. Pre sega, jaja su bogata hranljivim materijama, sadrže kvalitetne proteine i devet važnih amino kiselina koje ljudsko telo ne može da proizvede, pa ih unosi kroz hranu.
Proteini u jajima pomažu jačanju mišića i sitosti, što je od velike važnosti za kontrolu telesne težine.
Jedna su od retkih namirnica koja sadrže vitamin D, i izvor su holina koji može da spreči defekte kod novorođenčadi, sadrže i vitamin A, vitamin B12, riboflavin (B2) i antioksidans selen, kao i lutein i zeoksanin, koji su dobri za vid.
Većina kalorija, vitamina i minerala nalazi se u žumancetu. Što se holesterola tiče istina je da su jaja bogata holesterolom, koji se takođe nalazi u žumancetu, ali ne sadrže mnogo zasićemih masti koje su veća opasnost za rast nivoa holestorola u krvi.
Energetska vrednost kokošijeg jaja je 147 kcal, od kojih su 13g belančevine, 9,95g masti, 423mg holesterola, 1.3g B12 vitamina, 47 mcg folata, 34IU vitamina D, 53g Kalcijuma, 191mg fosfora i 134mg kalijuma.
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
View this post on Instagram
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.