Da li znate šta je "sobremesa"? Španci zbog nje ostaju za stolom nakon obedovanja 1Foto: Monkey Business Images / Shutterstock.com

U Španiji se sve vrti oko hrane. U ovoj zemlji žive i rade neki od najboljih kuvara na svetu, a grad sa najviše Mišelinovih zvezdica po kvadratnom metru takođe se nalazi u Španiji. U pitanju je San Sebastijan u Baskiji.

Tapasi ili pinčosi mame iz barova i restorana, a svaka pokrajina te šarolike zemlje ima svoje specijalitete kojima se ponosi. Osim toga, ručak se ne završava poslednjim zalogajem. Nakon što se sve pojede, kreće drugi čin – sobremesa. U prevodu, sobremesa znači vreme koje se provodi za stolom uz druženje, smeh i neretko čašu vina ili džin-tonika, piše Punkufer.

“Kao kuvar, kada vidim ljude kako provode vreme za stolom nakon ručka to mi je znak da je sve bilo ukusno, a često ljudi u tome uživaju i više nego u samom obroku. Sobremesa može biti čarobna“, rekao je šef Dani Karnero za Bi-Bi-Si.

sobremesi je i tajna čvrstih – kao i novih prijateljstava, a ako se ne jede kod kuće najbolje je odabrati porodičan restoran ili mesto s domaćom kuhinjom. Fine dining ili bilo kakav drugi luskuzan restoran može biti previše formalan za opuštanje uz čaše i čašice nakon ručka. Što god radili, jedini uslove je da ne napustite sto na duže vreme jer se onda čarolija prekida. Čar je upravo u zajedništvu za stolom na kojem leži pokoja raščupana salveta i komad kolača na tanjiru za kojeg nije bilo dovoljno mesta, smeh i razgovor uz zgužvanu vrećicu šećera, prazne šoljice kafe i pune čaše pića.

Sobremesa najčešće traje od pola sata do sat, a ako je u pitanju praznik ili neka proslava, sedi se i pijucka i puno duže. Stoga, ako se nađete u španskom društvu, oduprite se pranju sudova, ili nekom drugom razlogu za ustajanje od stola (osim ako baš ne morate) kako ne biste prekinuli čaroliju druženja. Do WC-a je dopušteno skoknuti, ali nemojte predugo biti tamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari