Ulje dobijeno hladnim procesom ceđenja semenki budeve ili buče nazivamo bučino ulje.
Poštovaoci zdrave ishrane ga upotrebljavaju znajući zdravstvene aspekte korišćenja ovog ulja, koje povoljno deluje kako na samu utrašnjost organizma i funkciju, tako ima zdravstvene efekte i uticaj na lepotu kože i kose.
Semenke bundeve sadrže antioksidante, vitamine (A, K, E), cink, magnezijum, omega masne kiseline.
Bučino ulje povoljno utiče na naš metabolizam, pomaže kod boljeg varenja, kod problema vezanih za menopauzu, poboljšava rad srca, utiče na bolji izgled kože (akne, psorijaza) i kose, deluje protivupalno kod urinarnih infekcija i funkcije urinarnog trakta, utiče pozitivo na umirenje i bolje spavanje.
Staro je saznanje da semeke bundeve, bučino ulje može da se koristi kao antiparazitarni program.
Povoljnih zdravstvenih efekata možemo još nabrajati, ali želimo da kažemo da korišćenje ulja u ishrani daje fantastičnu notu jelu.
Suve semenke budeve sadrže visoki procenat ulja, tako da je bučino ulje veoma specifičnog ukusa, mirisa i boje (tamno zeleno braon). Najbolje je začiniti sezonsku salatu ili staviti nekoliko kapi ulja u čorbu, još bolje preliti neki stari, punomasni prevreli sir kao uvertiru u obrok.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.