Gledajući kulinarske emisije, kanale društvnih mreža i čitajući razne recepte, naišli smo na ovaj intersantan i izazovan recept, koji je naravno odmah isproban.
Zanimljivo je kako se žuta i bela boja prelivaju jedna u drugu, a sam desert još podrhtava. Izuzetno lak za pripremu, sve u svemu recept je prosto tražio da bude napravljen. Potrebne su pomorandže, tačnije isceđeni sok i kalup gde bi naizmenično sipali dve vrste dobijenog pudinga od pomorandže i mleka.
Kao kalup može da posluži onaj za pravljenje kuglofa, ili nešto drugo kao što su manje staklene posudice, šoljice što bi ovaj desert učinilo još zanimljivijim. Ili ga napraviti u crveno beloj boji.
Šta nam je sve potrebno:
Za puding od pomorandže:
- 500ml soka od pomorandže (oko 6 -7 komada)
- 100g šećera
- 3 kašike gustina
Za puding od mleka:
- 500ml mleka
- 100g šećera
- 3 kašike gustina
- kesica vanil šećera
- 1 kašika putera
Način pripreme:
- U dve posude staviti odvojeno mleko i sok, u svaku dodati šećer, pa gustin. U mleko dodati kesicu vanile. Žicom za mućenje dobro izmešati svaki sadržaj zasebno kako bi rastvorili gustin, da nemamo grudvice.
- Obe posude istovremeno staviti na vatru da se lagano kuvaju, sve dok se svaka smesa ne zgusne. Naravno, mešajući naizmenično sve vreme. U beli deo krema dodati kašiku putera. Nakon nekoliko minuta kuvanja dobili smo gusti krem.
- Uzeti kalup za kuglof, mogu i mali kalupi. Prvo sipati nekoliko kašika belog krema, pa žutog i tako naizmenično dok ne potrošimo sadržaj, koji će se sipanjem mešati. Prekriti streč folijom i kada se desert ohladi staviti na nekoliko sati u frižider. Nakon toga kalup prevrnuti na tanjir, lupiti nekoliko puta od gore da se sadržaj odvoji od kalupa. Dobijeni žuto beli venac seći i služiti. Mogli bi da dodamo možda jednu jagodu iz slatka ako ga imamo u kući, ili da kupimo zamrznute i sami napravimo preliv. Bio bi to lep kontrast u bojama i dobar balans ukusu.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.