Sezona je virusa i gripa, pa mnogi neretko posežu za svim lekovitim „čudima“ samo da što pre ozdrave. Lekovi naših baka ponovo se koriste, a jedan od njih je sigurno đumbir.
Za ovu biljku kažu da je dobar začin u kulinarstvu, sredstvo uz koje se lako mršavi, ali i lek za mnoge bolesti.
Đumbir poreklo vodi iz Kine, odakle su ga ljudi preneli u Indiju, jugoistočnu Aziju, zapadnu Afriku i Karibe. Evropljani su saznali za đumbir tek u prvom veku nove ere i doživeli otkrovenje, mada je kod Azijata uveliko bio poznat i primjenjivao se za konzervisanje, začine i u zdravstvene svrhe.
Njegovo blagotvorno dejstvo ogleda se u tome da smiruje upale gornjih disajnih puteva, ublažava simptome astme, pojačava imunitet, sprečava grip i viruse, pomaže protiv mučnine, leči probleme sa crevima, smanjuje upale mišića, ublažava menstrualne bolove, spominje se kod lečenja migrena, a neke studije pokazale su da je koristan i nakon hemoterapija.
Sa đumbirom se može praviti hleb, pivo, džem, slatkiši, čaj, šejkovi, sokovi, a koristi se i kao dodatak uz govedinu i pečenu hranu, u supama i sosovima, sa piletinom, kao dodatak salatama, pirinču, pireu, a ide i uz kolače – naročito one od jabuka. Ključni je sastojak korejanske, japanske i kineske kuhinje. Može da se koristi u prahu, ukiseljen, kandiran ali se preporučuje u sirovom stanju. Svež đumbir se može koristiti do 3 nedelje – ako ga držite u frižideru i do 6 meseci ako ga neoljuštenog zamrznete; sušeni đumbir traje do godinu dana.
Čaj od mente i đumbira Foto: Freeimages/Willie Cloete
Ne preporučuje se unošenje prevelikih količina đumbira, jer može da izazove iritaciju želuca zbog njegovog jakog ukusa. Pa ukoliko spremate čaj od korena đumbira, dovoljno je, kažu stručnjaci popiti jednu šoljicu dnevno i to posle doručka. Najbolji za imunitet je u kombinaciji sa medom i limunom. Preporučena dnevna doza ove namirnice je 4 g. Veće doze, kako kažu, pojedinim ljudima bi mogle da škode. Malo je poznato da je đumbir afrodizijak, što je još jedan razlog za oprez u njegovom doziranju.
Ekstrat đumbira dodaje se nekim osvežavajućim ili fermentisanim pićima. Prvi ljudi koji su se dosetili da naprave pivo od đumbira bili su Englezi i kolonijalisti Amerikanci. A interesantno je da je đumbir doživio i svoj celebrity moment. Naime, glavni sastojak koktela Shirley Temple koji je u 30-im godinama 20. veka napravljen na Havajima u čast ove poznate glumice je soft đumbirov sok.
U novije vreme đumbir se sve više kupuje. Za kilogram svežeg korena đumbira treba izdvojiti i do 400 dinara. Na tržištu su se takođe pojavili i brojni farmaceutski proizvodi na bazi đumbira. Recimo, jedna švajcarska kompanija lansirala je lizalice protiv mučnine sa đumbirom, za decu preko tri godine. Tvrde da su ove poslastice dobre tokom putovanja, jer je poznato da vožnje nekima ne prijaju.
Ko treba da izbegava đumbir
Iako đumbir ima lekovita svojstva, nekima bi mogao da smeta, pa stručnjaci preporučuju konsultaciju sa lekarom i to za sledeće grupe ljudi:
Osobe koje uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi, ili imaju poremećaje krvarenja, osobe koje uzimaju lekove za kontrolu dijabetesa, osobe koje uzimaju lekove za kontrolu krvnog pritiska, osobe koje pate od žučnih kamenaca, trudnice koje pak posežu za đumbirom kako bi ublažile jutarnje mučnine, a stručnjaci savetuju da ga ne uzumaju bez prethodnog savetovanja sa lekarom. Neka istraživanja su pokazala da nije preporučljiv ni za decu mlađu od dve godine.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.