đuvečFoto: Shutterstock/gkrphoto

Đuveč je tradicionalno jelo koje potiče sa Balkana i često se pravi od različitog povrća, mesa i pirinča. Obično se sastoji od kombinacije paprika, paradajza, krompira, šargarepe, luka i začina, a može se pripremati sa različitim vrstama mesa, poput svinjetine, piletine ili junetine.

Đuveč se često kuva polako, što omogućava da se svi ukusi sjedine, a povrće postane mekano. Ovo bogato i zasitno jelo može se pripremati na različite načine, a mi vam danas donosimo jedan provereni recept kojim ćete sigurno biti zadovoljni:

Đuveč

Sastojci:

  • 500 g mesa (svinjetina, piletina ili junetina)
  • 2 crvene paprike
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 konzerva paradajza ili 3 sveža paradajza
  • 100 g pirinča
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje
  • 1 kašičica sušenog origana ili majčine dušice
  • 500 ml vode ili povrtnog bujona
Đuveč - recept za tradicionalan, sočan i zasitan ručak koji svi vole 1
Foto: Shutterstock/gkrphoto

Priprema:

  1. Operite i oljuštite povrće. Luk, paprike i šargarepu iseckajte na kockice, dok krompir možete iseći na kocke ili kolutove.
  2. U velikoj šerpi ili tiganju zagrejte malo maslinovog ulja. Dodajte iseckano meso i pržite ga dok ne dobije zlatnu boju.
  3. Kada je meso skoro gotovo, dodajte crni i beli luk. Pržite nekoliko minuta, zatim dodajte paprike, šargarepu i krompir.
  4. Dodajte mlevenu papriku, origano (ili majčinu dušicu), so i biber, pa promešajte sve sastojke.
  5. Dodajte pirinač i paradajz u šerpu, pa sve dobro promešajte.
  6. Sipajte vodu ili bujon, pokrijte i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30-40 minuta, dok povrće i pirinač ne omekšaju. Povremeno promešajte da se ne zalepi.
  7. Kada je đuveč gotov, skinite sa vatre i pustite da odstoji nekoliko minuta pre serviranja.
  8. Đuveč poslužite kao glavno jelo, uz neki mlečni proizvod ili uz svežu salatu, limunov sok i sveže seckani peršun, po želji. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari