Đuveč je tradicionalno jelo koje potiče sa Balkana i često se pravi od različitog povrća, mesa i pirinča. Obično se sastoji od kombinacije paprika, paradajza, krompira, šargarepe, luka i začina, a može se pripremati sa različitim vrstama mesa, poput svinjetine, piletine ili junetine.
Đuveč se često kuva polako, što omogućava da se svi ukusi sjedine, a povrće postane mekano. Ovo bogato i zasitno jelo može se pripremati na različite načine, a mi vam danas donosimo jedan provereni recept kojim ćete sigurno biti zadovoljni:
Đuveč
Sastojci:
- 500 g mesa (svinjetina, piletina ili junetina)
- 2 crvene paprike
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 1 velika glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 konzerva paradajza ili 3 sveža paradajza
- 100 g pirinča
- 1 kašičica mlevene paprike
- So i biber po ukusu
- Maslinovo ulje
- 1 kašičica sušenog origana ili majčine dušice
- 500 ml vode ili povrtnog bujona
Priprema:
- Operite i oljuštite povrće. Luk, paprike i šargarepu iseckajte na kockice, dok krompir možete iseći na kocke ili kolutove.
- U velikoj šerpi ili tiganju zagrejte malo maslinovog ulja. Dodajte iseckano meso i pržite ga dok ne dobije zlatnu boju.
- Kada je meso skoro gotovo, dodajte crni i beli luk. Pržite nekoliko minuta, zatim dodajte paprike, šargarepu i krompir.
- Dodajte mlevenu papriku, origano (ili majčinu dušicu), so i biber, pa promešajte sve sastojke.
- Dodajte pirinač i paradajz u šerpu, pa sve dobro promešajte.
- Sipajte vodu ili bujon, pokrijte i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30-40 minuta, dok povrće i pirinač ne omekšaju. Povremeno promešajte da se ne zalepi.
- Kada je đuveč gotov, skinite sa vatre i pustite da odstoji nekoliko minuta pre serviranja.
- Đuveč poslužite kao glavno jelo, uz neki mlečni proizvod ili uz svežu salatu, limunov sok i sveže seckani peršun, po želji. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.