Doboš tortaFoto: Shutterstock/alex_gor

Doboš torta je tradicionalna mađarska torta koja se sastoji od puno tankih svetlih korica i bogatog fila od čokolade i maslaca. No, ono što ovu tortu izdvaja od ostalih i čini toliko prepoznatljivom jeste krckava glazura od karamele. Zahvaljujući njoj, doboš torta izgleda toliko elegantno i svečano.

Doboš torta se iz tog razloga često pravi za posebne prilike i veoma je popularna zbog svoje složenosti i bogatog ukusa. U nastavku pogledajte detaljan recept za ovaj poslastičarski klasik:

Doboš torta

Sastojci:

Za kore:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašice vanilin šećera

Za fil:

  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 4 žumanca
  • 200 ml mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g tamne čokolade

Za glazuru:

  • 200 g šećera
  • 50 ml vode
  • 1 kašika limunovog soka
Doboš torta - recept za poslastičarski klasik bogatog ukusa i elegantnog izgleda 1
Foto: Shutterstock/alex_gor

Priprema:

  1. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetla i penasta.
  2. Polako dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, mešajući lagano.
  3. Podelite smesu u 5 delova i pecite u okruglim plehovima (22 cm) na 180°C oko 15-20 minuta.
  4. Ohladite kore.
  5. U šerpi prokuvajte mleko i dodajte žumanca, mešajući konstantno dok se ne zgusne.
  6. Ohladite, a zatim dodajte umućen maslac i šećer u prahu, pa sve dobro sjedinite i  na kraju dodajte otopljenu čokoladu.
  7. Složite tortu tako što ćete ređati kora-fil, kora-fil i tako redom dok ne potrošite sve sastojke, tako da odozgo ide fil, a njime premažite i ivice torte.
  8. U šerpi zagrejte šećer sa vodom i limunovim sokom dok ne dobijete zlatnu karamelu.
  9. Prelijte preko torte dok je još toplo, vodeći računa da se karamela ne slije sa strane. Ostaviti Doboš tortu da se ohladi i stegne, a zatim je pažljivo isecite jer glazura od karamele može lako da pukne. Poslužite uz šoljicu domaće kafe i uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari