Doboš torta je tradicionalna mađarska torta koja se sastoji od puno tankih svetlih korica i bogatog fila od čokolade i maslaca. No, ono što ovu tortu izdvaja od ostalih i čini toliko prepoznatljivom jeste krckava glazura od karamele. Zahvaljujući njoj, doboš torta izgleda toliko elegantno i svečano.
Doboš torta se iz tog razloga često pravi za posebne prilike i veoma je popularna zbog svoje složenosti i bogatog ukusa. U nastavku pogledajte detaljan recept za ovaj poslastičarski klasik:
Doboš torta
Sastojci:
Za kore:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašice vanilin šećera
Za fil:
- 250 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 4 žumanca
- 200 ml mleka
- 1 vanilin šećer
- 100 g tamne čokolade
Za glazuru:
- 200 g šećera
- 50 ml vode
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
- Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetla i penasta.
- Polako dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, mešajući lagano.
- Podelite smesu u 5 delova i pecite u okruglim plehovima (22 cm) na 180°C oko 15-20 minuta.
- Ohladite kore.
- U šerpi prokuvajte mleko i dodajte žumanca, mešajući konstantno dok se ne zgusne.
- Ohladite, a zatim dodajte umućen maslac i šećer u prahu, pa sve dobro sjedinite i na kraju dodajte otopljenu čokoladu.
- Složite tortu tako što ćete ređati kora-fil, kora-fil i tako redom dok ne potrošite sve sastojke, tako da odozgo ide fil, a njime premažite i ivice torte.
- U šerpi zagrejte šećer sa vodom i limunovim sokom dok ne dobijete zlatnu karamelu.
- Prelijte preko torte dok je još toplo, vodeći računa da se karamela ne slije sa strane. Ostaviti Doboš tortu da se ohladi i stegne, a zatim je pažljivo isecite jer glazura od karamele može lako da pukne. Poslužite uz šoljicu domaće kafe i uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.