Doboš torta, recept 1Doboš torta, foto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

Doboš torta je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih specijaliteta mađarske i srednjoevropske poslastičarske tradicije, koja je postala pravi simbol mađarske kuhinje.

Doboš torta nosi ime po svom tvorcu, Józsefu Dobošu, mađarskom poslastičaru koji je u 19. veku osmislio ovu tortu. Prvobitno je bila dizajnirana kao torta koja će biti dugotrajnija i lakša za transport, te je imala zlatnu i hrskavu koru na vrhu koja je činila savršen kontrast sa mekim kremastim filom.

Recept za Doboš tortu

Sastojci:

Za biskvit:

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica vanilin šećera

Za fil:

250 g šećera
250 g maslaca
200 g čokolade za kuvanje
5 jaja
2 kašičice vanilin šećera
3 kašičice brašna
Karamel
200 gr kristal šećera
2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
2 kašike otopljenog putera

Za dekoraciju:

100 g čokolade za preliv
1 kašičica ulja

Priprema:

Priprema biskvita:
Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodavati brašno sa praškom za pecivo. Sve dobro sjediniti i izliti u prethodno podmazan i brašnom posut pleh (30×40 cm). Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C, oko 15 minuta, dok biskvit ne postane zlatno smeđi. Kada se ohladi, iseći na 4 jednaka dela.

Priprema fila:
U manjoj šerpi, otopiti šećer na umerenoj vatri i pustiti da se karamelizuje. Kada počne da postaje zlatan, dodati maslac i mešati dok se ne otopi. Zatim dodati jaja koja treba dobro umutiti, pa dodati brašno i sve dobro sjediniti. Na kraju, dodati rastopljenu čokoladu i vanilin šećer. Mešati dok fil ne postane kremast.

Sastavljanje torte:
Na prvi sloj biskvita naneti polovinu fila, pa staviti drugi sloj biskvita. Ponoviti postupak sa filom i biskvitima, dok ne dobijete 4 sloja. Na poslednji sloj biskvita, staviti čokoladu za preliv, otopljenu sa kašičicom ulja.

Karamel glazura
Otopite šečer na laganoj vatri, kada postane smeđ sklonite sa vatre i dodajte limunov sok i puter. Gotov kramel prelijte preko torte. Zatim nožem napravite parčiće, i secite nekoliko puta dok se karamel ne stvrde, a linije od noža ne ostanu slobodne. Ovo je veoma važno, jer inače nećete moći kasnije ravnomerno i lepo da sečete tortu.

Dekoracija:
Čokoladu istopiti na pari, dodati malo ulja da bi se lakše prelivala. Preko poslednjeg sloja biskvita prelivati čokoladu, a sa strane ukrasiti ivice tortu po želji (mogu se napraviti ukrasne šare pomoću čokolade ili posuti mlevenim lešnicima).

Hlađenje:
Ostaviti tortu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je staviti u frižider na nekoliko sati da bi fil stegao.

 

 

Doboš torti, priča o kolaču koji svi vole

 

Prva Doboš torta bila je predstavljena javnosti 1884. godine, na izložbi u Budimpešti, a ubrzo je postala popularna širom Evrope. Njeno prepoznatljivo slojevitost i bogat fil od čokolade i karamela postali su njen zaštitni znak. Tokom vremena, ova torta je bila poslužena u kraljevskim i aristokratskim krugovima, ali je vremenom postala dostupna širem krugu ljubitelja slatkiša.

Doboš torta je originalno imala deset slojeva, ali je tokom godina broj slojeva smanjen, a prepoznatljiv hrskavi karamelski preliv na vrhu i danas je nezaobilazni deo ove torte. Sastavljena je od laganog biskvita, bogatog čokoladnog fila, uz naglašeni karamel preliv koji je dodatno upotpunjavao njenu jedinstvenu teksturu i ukus.

Danas je Doboš torta omiljeni desert u mnogim poslastičarnicama, ali njena priprema zahteva dosta strpljenja i pažnje, zbog preciznosti koja je potrebna prilikom izrade filova i karamela. Zbog svog bogatog ukusa i složenosti, smatra se jednim od najlepših primera klasične poslastičarske umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari