Dodaci ishrani koji povećavaju njenu hranljivu vrednost 1Foto: Pixabay/Silviarita

Nutraceutici su sve one supstance koje se smatraju hranom ili njenim delom i koji i pored normalne hranljive vrednosti pružaju zdravstvene koristi, uključujući prevenciju bolesti i promociju zdravlja.

Može se reći da su to supstance koje su ekstraktovane iz hrane i koje služe kao dodaci ishrani kako bi se povećala njena nutritivna vrednost. Mogu se primenjivati kao dijetetski suplementi u vidu kapsula ili tableta.

Kategorije nutraceutika su:
▪︎ suplementi (probiotici, prebiotici, antioksidansi, enzimi)
▪︎ biljke i fitopreparati
▪︎ nutrijenti (vitamini, minerali, amino kiseline, masne kiseline)

Prehrambeni proizvodi koji predstavljaju nutraceutike su :
▪︎ probiotici
▪︎ prebiotici
▪︎ dijetna vlakna
▪︎ omega 3 masne kiseline
▪︎ antioksidansi

Prednosti nutraceutika:
▪︎ unapređuju zdravlje
▪︎ usporavaju proces starenja
▪︎ povećavaju životni vek
▪︎ holistički pristup

Pored nutraceutika životinjskog porekla, najveći deo čine nutraceutici biljnog porekla i nalaze se u voću, povrću i začinskom bilju, oni su bogati vitaminima, mineralima, fitonutrijentima i pigmentima.

Nutraceutici pomažu kod nekih ozbiljnih oboljenja kao što su gojaznost, kardiovaskularne bolesti, rak, dijabetes, artritis, osteoporoza, holesterol…

Ovo je još jedan razlog da u svakodnevnu ishranu uvrstimo voće i povrće, a obroke obogatimo začinima, gde pored ukusa utičemo na unapređenje našeg zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari