Šećer se u prodavnicama u Vranju ne može naći duže od tri nedelje „ni za kafu“, ali to ne izaziva strah kod Vranjanki koje su navikle da spremaju slatkiše za prvomajske i đuređevdanske dane praznovanja.
– Šećer nismo imali u prodaji u poslednje tri nedelje. Poručen je, a kada će biti u rafovima ne znamo – kaže nam jedne od kasirki u jednom od vranjskih hipermarketa u centru Vranja.
Sa jestivim uljem je situacija nešto bolja. Ulja ima, a prodaja je, u zavisnosti o kojoj je radnji reč, ograničena na na dva do četiri litra ulja po osobi.
– Bilo je i gorih vremena pa je za Đurđevdan bilo dovoljno torti i kolača – kaže nam Asima iz vranjakog naselja Gornja čaršija u kome žive Romi. Ona navodi da većina ljudi ima određene količine šećera, ulja i brašna u kućnim zalihama.
U vranjskim prodavnicama mogu da se kupe industrijski kolači i torte, koje koštaju od 1.200 do 2.000 dinara, u zavisnosti od gramaže.
U najpoznatijoj vranjanskoj prodavnici kolača i torti zbog poskupljenja materijala (oraha, šećera, badema) kilogram sitnih kolača prodaje se po ceni od 1.600 dinara, a to je i cena za kilogram torte koja se kupuju u prosečnoj težini od jednog i po do tri kilograma.
Kupaca ima, ali manje zbog aktuelnig poskupljenja, a postoje i one Vranjanke koje slatkiše uredno spremaju u kućnoj radinosti, što je bio slučaj i za Uskrs, a cena je u proseku 10 do 12 evra za kilogram.
– Šećer nije glavni sastojak u torti, pogotovu sada kada imate pudinge i šlagove. Bitno je da imate orahe, bademe, suvo grožđe, višnje iz zamrzivača. Umesto šećera možete koristiti i voćne sirupe koji sada koštaju slično kao i kilograma šećera – objašnjava Danica Kostić iz Vranja navodeći da će krem od čokolade za filovanje oblandi ovoga puta za promenu, iako ima šećera, koristiti razblaženi med.
I, ovo mini istraživanje govori da aktuelna manja ponuda šećera može da isprovocira domaćice u Vranju, a možda i u drugim gradovima da za prvomajske praznike i Đurđevdan, posegnu za različitim varijacijama na temu slatkoće njihovih kolača, torti, pita i kremova.
Do prvomajskih praznika u vranjanske prodavnice, prema očekivanjima prodavaca, stići će nove količine šećera. A, ako ih i ne bude ovde, kao što je to aktuelna situacija, to neće smanjiti da umešne domaćice svoje poslastice oplemene nečim drugim, a uvek slatkim.
U krajnjem slučaju tu je i „poslednja šansa“, jedna od poslastičarnica u kojoj uvek ima svežih i slatkih tulumbi, baklava, princes krofni i to po pristojnoj ceni.
Skuvajte krušku za preliv
– Možda je neuobičajeno, ali komade kruške koji vam stoje u zamrzivaču ili višenje, pa možda kupine i maline možete iskoristiti bez šećera za dobar preliv vaših kolača, u prvom redu torti i pita. Naročito onih koje pravite od jajaja i brašna, a onda prelivate ranije šerbetom, a sada prirodnim sirupom bez dodatka šećera, ali uz koju kašičicu meda i mlake vode – otkriva za Danas Maja Savić, službenica.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.