Doktorka otkriva omiljeni obrok za smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti 1Foto: Debby Lewis-Harrison / ImageSource / Profimedia

 

Iako telo i um često nazivamo dva odvojena entiteta, mozak je, naravno, deo tela. Imajući to na umu, izbor u ishrani takođe može igrati ulogu u kognitivnom zdravlju.

„Ishrana igra ključnu ulogu u ukupnom zdravlju, uključujući zdravlje mozga i rizik od razvoja Alchajmerove bolesti. Razumevanjem ovih veza, pojedinci mogu doneti bolje informisane odluke o svom unosu hrane i potencijalno smanjiti svoju podložnost hroničnim, iscrpljujućim stanjima kao što je Alchajmerova bolest„, kaže neurolog dr Smit Patel za Paradu.

Ona je podelila svoj omiljeni ručak kako bi smanjila rizik od Alchajmerove bolesti i sprečila kognitivni pad.

Možda zvuči otmeno, ali je zapravo prilično jednostavno: prema dr Patelu, najbolji ručak za smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti je salata od piletine sa narom i kinoom.

Recept uključuje 135 grama kinoe, jednu Fudži jabuku, semenke nara, 40 grama badema, začinsko bilje poput nane i peršuna i pileća prsa bez kostiju i kože. Međutim, možemo ga prilagoditi svojim željama i napraviti vegetarijansku opciju bez mesa.

„Sviđa mi se balans proteina, povrća i zdravih masti koji mogu da obezbede stalnu energiju i pomognu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi“, ističe neurolog.

Jedna studija iz 2022. godine pokazala je da konzumiranje životinjskih proteina može pomoći u sprečavanju kognitivnog pada kod odraslih sa biljnom ishranom. Međutim, proteini biljnog porekla takođe mogu igrati ulogu.

Pored toga, velika studija sa Harvarda koja je pratila 77.000 ljudi tokom 20 godina otkrila je da su pasulj i mahunarke, posebno lima pasulj i grašak, najefikasniji u zaštiti od kognitivnog pada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari