paštetaPašteta, foto: j sierpniowka / Panthermedia / Profimedia

Ko je probao domaću paštetu, nikada više neće mogi da uživa u običnoj. Ovo je recept koji treba da sačuvate.

Domaća pašteta je specijalitet koji kada jednom probate menja vaša čula.
Ovo je stari francuski recept za domaću paštetu koja je ukusna, kremasta i lako se pravi.

Recept za domaću paštetu:
Sastojci:

500 g pileće ili svinjske džigerice (možete koristiti i kombinaciju)
1 veza crnog luka
2-3 čena belog luka
100 g maslaca
2 kašike biljnog ulja (ili maslinovog ulja)
1 kašičica soli (po ukusu)
1/2 kašičice bibera
1 kašičica suvog začina (po želji)
1 kašika peršuna (ako želite svežinu u pašteti)
1 kašičica sveže mlevenog bibera
1 kašičica majčine dušice ili origana (ako želite bogatiji ukus)
1 kašika konjaka ili vinskog sirćeta (opciono, ali dodaje dubinu ukusa)

Priprema:

Priprema džigerice:
Džigericu operite i očistite od žilica i žuči (ako ima), pa je iseckajte na manje komade.

Prženje luka:
U velikom tiganju zagrejte 1 kašiku biljnog ulja. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast (oko 5 minuta).
Zatim dodajte beli luk iseckan na sitno i pržite još minut-dva.

Prženje džigerice:
U tiganj dodajte iseckanu džigericu i pržite je na srednje jakoj vatri oko 10-15 minuta, dok ne postane smeđa i skuvana. Obavezno je povremeno okrenite.
Ako želite, možete dodati malo konjaka ili vinskog sirćeta tokom prženja, što će dodati dubinu ukusa.

Kombinovanje:
Kada je džigerica gotova, sklonite je sa vatre i ostavite da se ohladi na kratko.
U blenderu ili secku stavite džigericu, prženi luk, maslac, peršun, začine (so, biber, suvi začin) i sve dobro izblendajte dok ne dobijete glatku smesu. Ako je pašteta previše gusta, možete dodati malo maslinovog ulja ili malo pavlake da postignete željenu konzistenciju.

Hlađenje:
Prebacite paštetu u posudu i stavite je u frižider na najmanje 2-3 sata, da se dobro ohladi i stisne.

Posluženje:

Paštetu poslužite na tostiranom hlebu, krekersima ili uz sveže povrće. Možete je ukrasiti sa malo peršuna ili crvenim lukom po želji.

Savet:

Ako želite da pašteta bude još kremastija, možete dodati više maslaca ili čak malo pavlake za kuvanje dok blendate.
Ako koristite svinjsku džigericu, pašteta će imati jači, specifičan ukus, dok je pileća jetra blaža i lakša.

Uživajte u ovoj domaćoj pašteti koja je punog ukusa i savršen je dodatak za svaku priliku!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari