![Domaće tofi karamele: Preukusan slatkiš od samo 5 sastojaka 1 karamele](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_236768575-e1737627018685-1000x560.jpg)
Za vikend primate ili idete u goste i treba vam ukusno posluženje ili jestivi poklon? Imamo odličan predlog za vas! Domaće tofi karamele od samo 5 sastojaka zasigurno će obradovati i očarati sve one koji ih budu probali!
Domaće tofi karamele osvajaju kako svojim ukusom i izgledom, tako i jednostavnom pripremom. Sve što vam treba su osnovni sastojci kao što su puter, šećer i čokolada, te malo vremena i truda. Uz nekoliko saveta i trikova, svaki zalogaj će biti savršena kombinacija hrskave karamele i kremaste čokolade, piše Miss7.
Domaće tofi karamele
Sastojci:
- 1 šolja badema
- 450 g putera
- 2,5 šolje šećera
- 0,5 kašičice soli
- 2 šolje komadića čokolade
![Domaće tofi karamele: Preukusan slatkiš od samo 5 sastojaka 2 Domaće tofi karamele: Preukusan slatkiš od samo 5 sastojaka 1](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_236768623.jpg)
Postupak:
- Stavite rešetku u sredinu rerne i zagrejte je na 175 °C.
- Raširite 1 šolju celih badema u jednom sloju na lim za pečenje sa podignutim ivicama. Pecite dok ne bude mirisno i lagano tostirano, oko 5 minuta.
- Prebacite ih na dasku za sečenje i ostavite da se ohlade, a zatim ih sitno iseckajte.
- Koristite omote putera da podmažete ivice i stranice istog pleha za pečenje i stranice srednje tepsije sa teškim dnom. Dno pleha obložite papirom za pečenje ili silikonskom prostirkom i stavite na površinu otpornu na toplotu.
- U šerpi pomešajte puter, šećer i so i stavite na srednju vatru. Kada se puter skoro potpuno rastopi, lagano ga promešajte drvenom kašikom, pazeći da ne prskate ivice šerpe.
- Pričvrstite termometar za kuvanje ili prženje na lonac i kuvajte smešu dok ne potamni do svetle boje karamele ili putera od kikirikija i dostigne temperaturu od 145-150°C, oko 17-21 minut. Povremeno mešajte da se smesa ravnomerno zagreje i da se puter i šećer sjedine. Posle svakog mešanja, dobro isperite šporet da biste uklonili kristale šećera. Ako primetite kristale šećera na ivicama lonca iznad sirupa, očistite ih vlažnom četkom za pecivo.
- Smesu odmah sipajte na pripremljen pleh. Ohladite dok mehurići ne nestanu i karamela ne počne da se stvrdnjava, 3 do 4 minuta.
- Kapljice čokolade ravnomerno pospite preko tople karamele (pažljivo, pleh će i dalje biti veoma vruć). Ostavite da omekša i istopi, oko 5 minuta.
- Raširite čokoladu u ravnomeran sloj metalnom ili silikonskom lopaticom. Pospite seckane orahe, lagano ih utisnite u čokoladu.
- Ohladite karamelu na sobnoj temperaturi dok se potpuno ne stvrdne, najmanje 3 sata. Ako se čokolada ne stvrdne na sobnoj temperaturi, nakon hlađenja stavite karamelu u frižider na 20 minuta.
- Kada se potpuno stegne, izlomite ga rukama ili nožem isecite na veće komade. Poslužite i uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.