karameleFoto: Shutterstock/Brent Hofacker

Za vikend primate ili idete u goste i treba vam ukusno posluženje ili jestivi poklon? Imamo odličan predlog za vas! Domaće tofi karamele od samo 5 sastojaka zasigurno će obradovati i očarati sve one koji ih budu probali!

Domaće tofi karamele osvajaju kako svojim ukusom i izgledom, tako i jednostavnom pripremom. Sve što vam treba su osnovni sastojci kao što su puter, šećer i čokolada, te malo vremena i truda. Uz nekoliko saveta i trikova, svaki zalogaj će biti savršena kombinacija hrskave karamele i kremaste čokolade, piše Miss7.

Domaće tofi karamele

Sastojci:

  • 1 šolja badema
  • 450 g putera
  • 2,5 šolje šećera
  • 0,5 kašičice soli
  • 2 šolje komadića čokolade
Domaće tofi karamele: Preukusan slatkiš od samo 5 sastojaka 1
Foto: Shutterstock/Brent Hofacker

Postupak:

  1. Stavite rešetku u sredinu rerne i zagrejte je na 175 °C.
  2. Raširite 1 šolju celih badema u jednom sloju na lim za pečenje sa podignutim ivicama. Pecite dok ne bude mirisno i lagano tostirano, oko 5 minuta.
  3. Prebacite ih na dasku za sečenje i ostavite da se ohlade, a zatim ih sitno iseckajte.
  4. Koristite omote putera da podmažete ivice i stranice istog pleha za pečenje i stranice srednje tepsije sa teškim dnom. Dno pleha obložite papirom za pečenje ili silikonskom prostirkom i stavite na površinu otpornu na toplotu.
  5. U šerpi pomešajte puter, šećer i so i stavite na srednju vatru. Kada se puter skoro potpuno rastopi, lagano ga promešajte drvenom kašikom, pazeći da ne prskate ivice šerpe.
  6. Pričvrstite termometar za kuvanje ili prženje na lonac i kuvajte smešu dok ne potamni do svetle boje karamele ili putera od kikirikija i dostigne temperaturu od 145-150°C, oko 17-21 minut. Povremeno mešajte da se smesa ravnomerno zagreje i da se puter i šećer sjedine. Posle svakog mešanja, dobro isperite šporet da biste uklonili kristale šećera. Ako primetite kristale šećera na ivicama lonca iznad sirupa, očistite ih vlažnom četkom za pecivo.
  7. Smesu odmah sipajte na pripremljen pleh. Ohladite dok mehurići ne nestanu i karamela ne počne da se stvrdnjava, 3 do 4 minuta.
  8. Kapljice čokolade ravnomerno pospite preko tople karamele (pažljivo, pleh će i dalje biti veoma vruć). Ostavite da omekša i istopi, oko 5 minuta.
  9. Raširite čokoladu u ravnomeran sloj metalnom ili silikonskom lopaticom. Pospite seckane orahe, lagano ih utisnite u čokoladu.
  10. Ohladite karamelu na sobnoj temperaturi dok se potpuno ne stvrdne, najmanje 3 sata. Ako se čokolada ne stvrdne na sobnoj temperaturi, nakon hlađenja stavite karamelu u frižider na 20 minuta.
  11. Kada se potpuno stegne, izlomite ga rukama ili nožem isecite na veće komade. Poslužite i uživajte!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari