domaći hlebFoto: Shutterstock/Boryana Manzurova

Domaći hleb je nešto najlepše i najmirisnije što možete pripremiti kod kuće. Za razliku od industrijski proizvedenog hleba, kome zbog nedostatka vremena najčešće pribegavamo, domaći hleb obično se pravi bez dodatnih konzervanasa i veštačkih sastojaka, što mu daje prirodniji ukus i zanimljiviju teksturu.

Domaći hleb zahteva malo više vremena i truda, ali upravo zahvaljujući tome, ovako pripremljen hleb ima poseban rustičan izgled i neodoljinu aromu. Osim toga, domaći hleb može biti prilagođen različitim ukusima dodavanjem raznih semenki, začina, maslina, sušenog paradjza, ili, čak, sušenog voća za slatku verziju. Pravljenje domaćeg hleba je i svojevrsni ritual koji donosi efekat postignuća i velikog zadovoljstva, naročito kada ga pripremamo za drage ljude. U nastavku pogledajte kako to i vi možete da učinite:

Domaći hleb

Sastojci:

  • 500 g brašna (tip 550 ili meko)
  • 300 ml tople vode
  • 10 g soli
  • 7 g suvog kvasca (ili 25 g svežeg kvasca)
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike maslinovog ulja (po želji)
Domaći hleb - hrskav i rustičan spolja, sočan i mekan iznutra 1
Foto: Shutterstock/Dariia Belkina

Priprema:

  1. Ako koristite svež kvasac, izmrvite ga u malo tople vode sa šećerom i pustite da odstoji 10 minuta dok se ne aktivira i krene da peni. Ako koristite suvi kvasac, možete ga direktno dodati u brašno.
  2. U velikoj posudi pomešajte brašno, so i kvasac. Dodajte toplu vodu i maslinovo ulje, pa sve dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
  3. Na pobrašnjenoj površini mesite testo 8-10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
  4. Stavite testo u nauljenu posudu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da se diže 1-2 sata, ili dok se ne udvostruči.
  5. Kada se testo udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i nežno ga mesite još nekoliko minuta. Rukama oblikujte veknu ili loptastu formu, po želji.
  6. Stavite oblikovano testo na pleh ili u posudu obloženu papirom za pečenje, pokrijte ga i ostavite da se diže još 30-60 minuta.
  7. Zagrejte rernu na 220°C. Pre nego što stavite hleb u rernu, možete ga zarezati nožem na vrhu. Pecite hleb 25-30 minuta, ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju i zvuči šuplje kada kucnete po donjoj strani.
  8. Izvadite hleb iz rerne i ostavite ga da se hladi.
  9. Poslužite domaći hleb po želji i uživajte u svežem mirisnom zalogaju! Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari