![Hrskavi domaći hleb bez mešenja: Recept koji uspe svaki put! 1 domaći hleb](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_2476830467-e1737538062309-1000x560.jpg)
Ako želite da ispečete najfiniji i najhrskaviji domaći hleb kod kuće, na pravom ste mestu! Danas sa vama delimo jedan jednostavan recept za savršen domaći hleb bez mešenja koji će vas osvojiti na prvi zalogaj!
Sveže ispečeni domaći hleb, čiji neodoljiv miris se širi kućom je prizor kome retko ko može da odoli, zar ne? No, iako možda mislite da je pravljenja hleba zahtevan kulinarski poduhvat, istina je da to ne mora da bude tako. Sve što vam je potrebno je dobar i proveren recept, a mi vam danas donosimo jedan baš takav!
Priprema odličnog domaćeg hleba sa hrskavom koricom i mekanim sredinom je zapravo vrlo jednostavna. Potrebni su vam samo osnovni sastojci: brašno, kvasac, so i voda i malo truda i strpljenja. Od opreme će vam biti potrebna duboka posuda sa poklopcem, najbolje vatrostalna ili bilo koja druga bez plastičnih delova koji bi se mogli istopiti na visokoj temperaturi.
Najteži deo – čekanje da se hleb ohladi
Najteži deo pečenja hleba je čekanje da se ohladi. Ali iako je teško odoleti iskušenju, ostavite hleb da se ohladi najmanje pola sata pre nego što ga isečete. Recept ispod je jedan od najpopularnijih recepata koje je ikada objavio The NewYork Times! Donosimo vam recept poznatog pekara Džima Lehija, vlasnika pekare u ulici Salivan, piše Miss7.
Hrskavi domaći hleb bez mešenja
Sastojci:
- 200 g običnog brašna
- 200g integralnog brašna
- 300 ml vode
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice instant kvasca
![Hrskavi domaći hleb bez mešenja: Recept koji uspe svaki put! 2 Hrskavi domaći hleb bez mešenja: Recept koji uspe svaki put! 1](https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_2476830463.jpg)
Postupak:
- U činiji ručno pomešajte brašno, so i kvasac.
- Zatim dodajte vodu i mešajte varjačom (ili ručno) da se sastojci sjedine. Smeša će biti mekana i lepljiva. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji na hladnom 12 do 16 sati.
- Nakon stajanja, smesa će se dosta podići, biće još mekša i na površini će se pojaviti mali mehurići. Pobrašnite radnu površinu i prebacite testo iz činije. Testo takođe pobrašnite. Raširite testo rukama, a zatim savijte ivice kao da savijate kovertu. Prebacite ga na dobro pobrašnjenu krpu tako da savijena strana bude dole. Umotajte ga u krpu i ostavite da stoji dok se rerna ne zagreje.
- Zagrejte rernu na 250° C zajedno sa činijom sa poklopcem u kojoj ćete peći hleb.
- Kada se rerna i činija zagreju, posudu izvadite, u nju stavite hleb tako da presavijeni deo bude gore. Pokrijte posudu i stavite je u rernu na 30 minuta.
- Posle 30 minuta smanjite temperaturu na 200 stepeni, otkrijte činiju i pecite dok se ne stvori hrskava, zlatno-braon korica.
- Pečeni hleb izvadite iz tepsije, umotajte u krpu i ostavite da se ohladi. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.