
Maskarpone je čuveni italijanski sir koji se koristi za pripremu brojnih specijaliteta i deserata kao što su tiramisu, čizkejk, panakota i mnogi drugi. Otkrivamo kako ga lako možete napraviti kod kuće, i to od samo dva sastojka!
Iako maskarpone možete naći u prodavnicama (po prilično visokim cenama), ovaj kremasti sir savršenog ukusa uz nekoliko jednostavnih sastojaka i malo strpljenja, možete napraviti kod kuće. Recept, koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr, pogledajte u nastavku:
Domaći maskarpone
Sastojci:
- 500 ml slatke pavlake za šlag
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
- Sipajte slatku pavlaku u činiju.
- Stavite tiganj na srednju vatru i zagrevajte slatku pavlaku dok ne dostigne temperaturu od oko 85 stepeni. Ako nemate digitalni termometar, zagrejte je do ključanja.
- Kada pavlaka dostigne željenu temperaturu, odnosno kada počne malo da ključa, sklonite je sa ringle i ohladite nekoliko minuta uz stalno mešanje da bi iz pavlake izašlo što više vode.
- Zatim ponovo vratite pavlaku na vatru, pustite da provri, pa sklonite sa ringle i dodajte limunov sok. Ovaj korak je ključan jer će kisela supstanca pomoći da se pavlaka stegne i pretvori u željenu masu. Mešajte nekoliko minuta da se kiseline ravnomerno rasporede.
- Nastavite da zagrevate smešu na laganoj vatri još 5-10 minuta, povremeno mešajući. Smeša treba da postane gušća i da se formiraju male grudvice. Ako se to nije dogodilo, možete dodati još nekoliko kapi limunovog soka.
- Potpuno ohladite smešu na sobnoj temperaturi.
- Pripremite posudu i cediljku.
- Pokrijte cediljku debelom gazom ili platnenom pelenom i stavite je u činiju. Sipajte smešu na gazu. Tečnost iz cediljke i gaze treba ocediti u činiju.
- Stavite sve zajedno u frižider preko noći, idealno najmanje 12 sati.
- Sledećeg dana dobićete između 250 i 280 g ukusnog domaćeg mascarpone sira.

Saveti:
- Ako želite da maskarpone bude gušći, možete ga ostaviti i duže u frižideru, kako bi višak tečnosti još više ispario.
- Ako ste ljubitelj jačih ukusa, možete dodati malo soli za dodatnu dubinu.
- Ovaj recept možete prilagoditi količini koju želite da pripremite, samo obratite pažnju na odnos slatke pavlake i limunovog soka.
- Umesto limuna možete koristiti i sirće, ali je preporučljivo koristiti limunov sok jer je ukus mnogo blaži i prijatniji.
- Maskarpone odlično ide u kolače i razne poslastice, poput klasičnog tiramisua, tiramisu braunija, sočnih rolnica i mnogih drugih. Uživajte i prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.