maskarponeFoto: Shutterstock/Nemer-T

Maskarpone je čuveni italijanski sir koji se koristi za pripremu brojnih specijaliteta i deserata kao što su tiramisu, čizkejk, panakota i mnogi drugi. Otkrivamo kako ga lako možete napraviti kod kuće, i to od samo dva sastojka!

Iako maskarpone možete naći u prodavnicama (po prilično visokim cenama), ovaj kremasti sir savršenog ukusa uz nekoliko jednostavnih sastojaka i malo strpljenja, možete napraviti kod kuće. Recept, koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr, pogledajte u nastavku:

Domaći maskarpone

Sastojci:

  • 500 ml slatke pavlake za šlag
  • 1 kašika limunovog soka

Priprema:

  1. Sipajte slatku pavlaku u činiju.
  2. Stavite tiganj na srednju vatru i zagrevajte slatku pavlaku dok ne dostigne temperaturu od oko 85 stepeni. Ako nemate digitalni termometar, zagrejte je do ključanja.
  3. Kada pavlaka dostigne željenu temperaturu, odnosno kada počne malo da ključa, sklonite je sa ringle i ohladite nekoliko minuta uz stalno mešanje da bi iz pavlake izašlo što više vode.
  4. Zatim ponovo vratite pavlaku na vatru, pustite da provri, pa sklonite sa ringle i dodajte limunov sok. Ovaj korak je ključan jer će kisela supstanca pomoći da se pavlaka stegne i pretvori u željenu masu. Mešajte nekoliko minuta da se kiseline ravnomerno rasporede.
  5. Nastavite da zagrevate smešu na laganoj vatri još 5-10 minuta, povremeno mešajući. Smeša treba da postane gušća i da se formiraju male grudvice. Ako se to nije dogodilo, možete dodati još nekoliko kapi limunovog soka.
  6. Potpuno ohladite smešu na sobnoj temperaturi.
  7. Pripremite posudu i cediljku.
  8. Pokrijte cediljku debelom gazom ili platnenom pelenom i stavite je u činiju. Sipajte smešu na gazu. Tečnost iz cediljke i gaze treba ocediti u činiju.
  9. Stavite sve zajedno u frižider preko noći, idealno najmanje 12 sati.
  10. Sledećeg dana dobićete između 250 i 280 g ukusnog domaćeg mascarpone sira.
Recept za savršeno kremast domaći maskarpone: Potrebna su vam samo dva sastojka 1
Foto: Shutterstock/Rimma Bondarenko

Saveti:

  • Ako želite da maskarpone bude gušći, možete ga ostaviti i duže u frižideru, kako bi višak tečnosti još više ispario.
  • Ako ste ljubitelj jačih ukusa, možete dodati malo soli za dodatnu dubinu.
  • Ovaj recept možete prilagoditi količini koju želite da pripremite, samo obratite pažnju na odnos slatke pavlake i limunovog soka.
  • Umesto limuna možete koristiti i sirće, ali je preporučljivo koristiti limunov sok jer je ukus mnogo blaži i prijatniji.
  • Maskarpone odlično ide u kolače i razne poslastice, poput klasičnog  tiramisua, tiramisu braunija, sočnih rolnica i mnogih drugih. Uživajte i prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari