Sortiranje veša za pranje nije baš zabavno, ali na donji veš posebno treba obratiti pažnju.
Većina ljudi ne razmišljajući stavlja svoj donji veš na pranje s krpama, peškirima, pidžamama, potkošuljama ili čaršavima, što nije greška, ali može biti ako ne odaberete pravu temperaturu, piše Jutarnji.hr.
Naime, naučnici sa Univerziteta u Arizoni u istraživanju iz 2021. godine utvrdili su da prosečni par donjeg veša za odrasle sadrži 0,1 g izmeta, a ako ne odaberemo dovoljno visoku temperaturu prilikom pranja, bakterije se mogu proširiti i na ostalu odeću u mašini.
– Temperatura na kojoj perete veš igra važnu ulogu u kontroli patogena, a za pravilnu inaktivaciju temperatura treba biti najmanje 60 stepeni, navode autori istraživanja.
Profesor mikrobiologije sa Univerziteta u Arizoni, Čarls Gerba, jedan od autora studije, rekao je da će oni koji peru svoj donji veš na samo 30 do 40 stepeni verovatno dalje širiti bakterije na druge predmete u mašini kao što su peškiri, krpe i posteljina.
– Hladna voda u mašini može očistiti odeću, ali ne i eliminisati mikroorganizme. Sve ispod ciklusa od 60 stepeni neće učiniti puno protiv bakterija, ističe ovaj profesor.
Donji veš traži višu temperaturu tokom pranja
Profesor Gerba tvrdi da neke od bakterija – uključujući E.coli – mogu ostati u mašini čak i nakon završetka ciklusa pranja.
– Najbolje je donji veš oprati samostalno i na kraju, tek nakon što ste oprali ostale potrebne stvari. Nakon toga treba očistiti samu mašinu praznim ciklusom, dodajući izbeljivač koji će ubiti preostale bakterije. To bi trebalo učiniti svaki put kada perete gomilu veša u mašini.
Podsetimo, stručnjaci uglavnom savetuju da se peškiri i donji veš peru na višim temperaturama, idealno je 60 stepeni ili više, kako bi se iskorenile bakterije.
Oni koje brine potrošnja struje ili uništavanje tkanine mogu, uz prašak za pranje veša, dodati sredstva za pranje veša koja ubijaju bakterije i na nižim temperaturama.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.