Registrovani dijetetičari kažu da preskakanje doručka može uticati na vaše zdravlje.
Doručak je najvažniji obrok, verovatno su mnogima to govorili roditelji. Pa, možda su bili u pravu.
Studije pokazuju da konzumiranje zdravog doručka ima veze sa većim unosom hranljivih materija tokom dana i boljim opštim kvalitetom ishrane.
Nažalost, vesti nisu dobre za svakoga, jer mnogi ljudi nemaju vremena za doručak. Takođe, mnogi ljudi preferiraju post ujutru i prvi obrok imaju kasnije tokom dana.
Ali šta se dešava sa vašim telom kada preskočite doručak?
Odgovor na to pitanje dali su za eatthis.com registrovani dijetetičari.
Konzumiranje zdravog, balansiranog doručka ujutru može učiniti čuda za vaše zdravlje. To je zato što je doručak više od obroka; to je katalizator koji pokreće vaš metabolizam i hrani zdravo telo i um. Studija iz 2018. godine u časopisu Nutrients zaključila je da oni koji doručkuju unose manje dodatnih šećera, ali više vlakana, vitamina i minerala od onih koji ne doručkuju.
Ako preskakanje doručka znači da propuštate važne hranljive materije, kakve druge neželjene efekte mogu da se dešavaju, a da toga niste ni svesni?
Bez obzira na to kako gledate na doručak, važno je razumeti potencijalne nedostatke preskakanja doručka na vaše telo.
Vaš nivo šećera u krvi može pasti
Bez unosa hranljivih materija iz zdravog, uravnoteženog doručka, nivoi šećera u krvi mogu pasti, što može rezultirati umorom, razdražljivošću i nemogućnošću fokusiranja. Prema studiji iz 2019. godine, oni koji su preskakali doručak imali su povećane nivoe šećera u krvi i lošiju kontrolu šećera u krvi.
“Pošto postite celu noć dok spavate, vaš nivo šećera u krvi već prirodno opada nakon buđenja,” kaže Karolina Jang, registrovani dijetetičar i vlasnik Whole Self Nutrition.
“Ako ga ne podignete konzumiranjem uravnoteženog doručka, vaš nivo šećera u krvi će nastaviti da opada tokom jutra. Tokom vremena, to može dovesti do velikih oscilacija nivoa šećera u krvi i nestabilnosti, što, naravno, može dovesti do predijabetesa ili dijabetesa. Istraživanja pokazuju da je preskakanje doručka povezano sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.”
Možda ćete imati problema sa koncentracijom
Doručak pruža esencijalne hranljive materije koje hrane vaš mozak za dan pun koncentrisanog rada. Preskakanje ove hranljive osnove može dovesti do teškoća u koncentraciji i zamućenog mentalnog stanja.
Studija iz 2017. godine pokazala je da su učesnici koji su preskakali doručak ili su jeli nezdrav doručak imali lošije kognitivne performanse tokom dana od onih koji su jeli zdrav doručak.
Trista Best, registrovani dijetetičar sa Balance One Supplements, kaže:
“Doručak pruža telu i mozgu esencijalne hranljive materije i energiju nakon noći posta. Za neke osobe, preskakanje doručka može dovesti do smanjene kognitivne performanse, uključujući teškoće sa koncentracijom, pamćenjem i rešavanjem problema. Ovo može biti posebno primetno ujutru kada su mentalni zahtevi visoki.”
Vaš metabolizam može usporiti
Preskakanje doručka kada je vaše telo naviklo na unos kalorija ujutru može imati kontraproduktivan efekat na vaš metabolizam. Studije sugerišu da se vaše telo može prilagoditi usporavanjem metaboličke stope, što potencijalno može rezultirati povećanjem telesne težine.
“Redovni obroci, uključujući doručak, igraju ulogu u održavanju balansiranog metabolizma,” objašnjava Best. “Preskakanje doručka može poremetiti ovaj balans, potencijalno utičući na sposobnost tela da efikasno koristi i skladišti energiju.”
Vaši signali gladi mogu biti poremećeni
Ono što može početi kao svestan izbor da preskočite jutarnji obrok može izazvati intenzivnu želju za hranom kasnije tokom dana, što dovodi do potencijalnog prejedanja i otežava održavanje balansiranog i svesnog pristupa hrani.
“Vaše telo traži ravnotežu, pa preskakanje doručka može dovesti do većih želja za hranom kasnije tokom dana, jer vaše telo pokušava da nadoknadi izostale kalorije,” kaže Sara Šlihter, registrovani dijetetičar u Bucket List Tummy.
“Studija je pokazala da su osobe koje su preskočile doručak konzumirale više ugljenih hidrata (uključujući dodate šećere), ukupnih šećera i ukupnih masti od onih koji su doručkovali.”
Vaši nivoi kortizola mogu porasti
Hormon stresa kortizol ne reaguje samo na emocionalni stres; takođe reaguje na fiziološki stres izazvan preskakanjem obroka. Prema sistematskom pregledu iz 2021. godine u časopisu Nutrients, preskakanje doručka može povećati jutarnje nivoe kortizola, što može dovesti do povećane želje za hranom i lošijeg kvaliteta sna.
“Bilo koja vrsta restrikcije hrane, uključujući preskakanje doručka, oblik je mentalnog i telesnog stresa,” kaže Jang. “Da bi vaš nervni sistem bio regulisan, potrebna mu je adekvatna ishrana. Dakle, kada preskočite doručak, vaše telo je sklonije da uđe u disbalansno stanje, poput reakcije borbe ili bekstva, što dovodi do anksioznosti, ubrzanog rada srca i razdražljivosti.”
Nivoi vaše energije mogu pasti
Doručak pruža gorivo koje vaše telo treba da pokrene svoje metaboličke procese i da ima potrebnu energiju za svakodnevne aktivnosti. Kada preskočite doručak, nivoi vašeg šećera u krvi mogu pasti, što može rezultirati umorom, letargijom i razdražljivošću. Prema studiji iz 2021. godine, preskakanje doručka povezano je sa povećanim umorom i smanjenim kvalitetom sna.
“Pošto unos hrane bukvalno daje energiju (kalorije se razgrađuju u ATP), nastavljanje posta iz noći nejedjenjem doručka može dovesti do dodatnog umora, zamućenosti, glavobolja, promena raspoloženja i loših kognitivnih performansi,” kaže Šlihter.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.