Doručak koji smanjuje rizik od srčanog udara 1Doručak koji smanjuje rizik od srčanog udara, Foto: Bill Miles / ImageSource / Profimedia

 

Fizička neaktivnost, loše navike poput masne hrane, alkohola i cigareta, u velikoj meri štete srcu. Zbog toga se čini da nije uvek lako voditi računa o njemu. Međutim, kao i u većini slučajeva, kada se radi o zdravlju, neke male navike mogu značajno da poboljšaju situaciju, te umanje rizik od srčanog udara.

„Jedno jaje organizmu snagu daje“, poznata je izreka, ali ispostavilo se da je bolje jesti šaku orašastih plodova za doručak. Zamena jajeta sa 25 do 28 grama orašastih plodova može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 17 odsto, u koje spada i rizik od srčanog udara, zaključili su istraživači.

Naučni pregled, objavljen u časopisu BMC Medicine, otkrio je da nema koristi od zamene ribe i morskih plodova biljnim opcijama i da nema dokaza da zamena mlečnih proizvoda može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Zamena jaja orašastim plodovima ili celim žitaricama, međutim, rezultirala je manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Ljudi koji su 50 grama prerađenog mesa zamenili istom količinom mahunarki, poput sočiva pasulja, imali su 23 odsto manji rizik od razvoja ili umiranja od kardiovaskularnih bolesti. Njihov rizik je bio 27 odsto manji ako bi jeli 28 do 50 grama orašastih plodova umesto prerađenog mesa.

Pored toga, zamena prerađenog mesa, jaja, sira, putera ili jogurta avokadom je povezana sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, autori upozoravaju da su podaci zasnovani na rezultatima samo jednog istraživanja.

„Mnogi ljudi započinju dan sa jajetom ili prerađenim mesom za doručak, ali rezultati ove analize pokazuju da bi možda bilo bolje zameniti ove namirnice biljnom hranom. Takođe postoje dokazi da bi ljudi mogli imati koristi od zamene živinskog mesa sa biljnu hranu“, rekla je dr Sabrina Šlezinger iz Nemačkog centra za istraživanje dijabetesa.

Rezultati pokazuju da zamena putera maslinovim uljem može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za četiri odsto. Najveće smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, od 36 odsto, moglo bi se videti kod ljudi koji 50 grama prerađenog mesa dnevno zamene sa 30 grama celih žitarica, pokazuje analiza. Zamena crvenog ili prerađenog mesa orašastim plodovima, celim žitaricama ili žitaricama smanjila je rizik od dijabetesa tipa 2. Najveće smanjenje šanse za ranu smrt, od 21 odsto, pronađeno je kada je prerađeno meso zamenjeno orašastim plodovima, prenosi index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari