Svakodnevna konzumacija ovesenih pahuljica za doručak može da poveća rizik od demencije, kažu naučnici.
Ukoliko i vi spadate u grupu ljudi koja smatra da su ovsene pahuljice jedan od najzdravijih vidova doručka, varate se.
Ovsene pahuljice mnogima jesu najčešći doručak, kako zbog toga što se spremaju izizetno brzo, tako i zbog opšteprihvaćenog mišljenja da su zdrave. Međutim, određena istraživanja koja su sprovedena, pokazala su da većina ovsenih pahuljica nije toliko hranljiva.
Zašto ovsene pahuljice nisu dobar izbor za doručak
Naučnici su otkrili vezu između visokog nivoa tiamina – vitamina koji se obično dodaje žitaricama za doručak – i kognitivnog pada. Jedna od 10 osoba koja doživi blago kognitivno oštećenje razvije demenciju, prema istraživanju Alzheimerove bolesti u Velikoj Britaniji.
Tiamin, poznat i kao vitamin B1, pomaže u pretvaranju hrane u energiju i održava zdravlje nervnog sistema. Vaše telo ga ne proizvodi samo, ali obično možete dobiti sve što vam je potrebno od vitamina iz ishrane. Prirodno se nalazi u nekim namirnicama, dodaje se u druge i prodaje se i u obliku dodataka. On se često dodaje u žitarice kao što su kukuruzne pahuljice i mlevene pahuljice, kao i u hleb i dečje formule.
Istraživanja su ranije povezivala nedostatak tiamina s neurološkim problemima poput kognitivnog pada. Nova studija objavljena u časopisu General Psychiatry takođe povezuje veći unos tiamina sa kognitivnim padom, posebno kod ljudi koji su imali visok krvni pritisak ili su bili gojazni.
Istraživači sa medicinskog univerziteta Anhui u Hefeiju u Kina, pogledali su podatke iz Kineskog istraživanja zdravlja i ishrane. Oko 3.000 odraslih osoba, u prosjeku starosti od 63 godine, zamoljeno je da prijave svoju ishranu i ponove testove kognitivnih funkcija – oni su uključivali pamćenje reči i izazove u obliku brojeva.
Kako su istraživači pratili učesnike nakon otprilike pet godina, otkrili su vezu između potrošnje tiamina i pada rezultata kognitivnih testova. Premalo ili previše tiamina može imati štetne efekte, ali istraživači su utvrdili idealnu količinu tiamina između njih.
U prosjeku, učesnici studije su konzumirali 0,93 mg dnevno. Analiza istraživača pokazala je da je idealna količina bila 0,68 mg dnevno, ali između 0,6 mg i 1,00 mg dnevno ima minimalne rizike. Međutim, svaki 1,0 mg dnevno iznad sigurne granice od 0,68 mg bio je povezan sa padom kognitivnih rezultata od 4,24 poena, a prosečna porcija većine osvesnih pahuljica za doručak sadrži više od 0,68 mg.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.