Dubai čokolada može da poveća rizik od dijabetesa? 1Foto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

 

Ceo svet je „opčinila“ viralna Dubai čokolada, ali kakve posledice ima na zdravlje?

Popularna Dubai čokolada svojim sastojcima – pistaćima, tahinijem, pečenim kadaifom i čokoladom – privukla je veliki broj ljudi. Međutim, njegna visoka cena nije jedini problem vezan za ovaj desert.

Iako privlači pažnju luksuznim izgledom i neodoljivim ukusom, dijetetičarka Merve Bajram upozorava na štetnost ove čokolade.

„Šećer, mast, kofein i drugi sastojci u Dubai čokoladi mogu negativno da utiču na varenje, izazivajući refluks, gasove i grčeve, posebno kod ljudi sa osetljivim digestivnim sistemom“, objašnjava Bajram.

Dubai čokolada, bogata pistaćima, može biti rizična za ljude alergične na ovaj plod.

Bajram upozorava: „Krem od pistaća i tahini od susama mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije, dok gluten u kadaifu predstavlja problem za osobe sa celijakijom ili intolerancijom na gluten. Pečeni kadaif može biti težak za varenje, ali je manje verovatno da će izazvati alergijske reakcije“.

Bajram ističe da Dubai čokolada sadrži mnogo šećera, koji brzo podiže nivo glukoze u krvi, stimuliše lučenje insulina, a vremenom može da dovede do insulinske rezistencije i poveća rizik od dijabetesa tipa 2, piše n1.info.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari