Dva dodatka ishrani koja su loša za zdravlje srca 1Foto: Steve Prezant / ImageSource / Profimedia

 

Dodaci ishrani su postali popularan izbor za pojedince koji žele da poboljšaju svoju zdravstvenu rutinu.

Od vitamina i minerala do biljnih ekstrakata i proteinskih prahova, ovi proizvodi obećavaju da će popuniti praznine u ishrani, povećati nivo energije i podržati opšte blagostanje. U mnogim slučajevima, dijetetski suplementi mogu pružiti značajne prednosti, posebno onima sa određenim nedostacima ili ograničenjima u ishrani.

Međutim, iako postoje mnoge prednosti dodavanja pravih dodataka vašoj ishrani, mnogi često mogu imati štetne nedostatke. Ovo je posebno tačno kada je u pitanju naše srce. Stoga je dijetetičar i nutricionista Robert Iafelis otkrio koji suplementi mogu predstavljati rizik za naše kardiovaskularno zdravlje.

1. Riblje ulje bez antioksidanata

Riblje ulje se često reklamira kao jedan od najboljih dodataka za gubitak težine i zdravlje srca, što zapravo može biti odlično za naše zdravlje. Međutim, Iafelis kaže da uvek treba da budemo sigurni da naš izbor ribljeg ulja sadrži antioksidante, inače bi moglo biti potencijalno opasno.

„Iako je riblje ulje veoma korisno za kardiovaskularno zdravlje, može biti i štetno. Riblje ulje koje nije konzervirano antioksidansima kao što su vitamin C, E ili astaksantin predstavlja rizik jer je podložno kvarenju i stvaranju toksičnih nusproizvoda“, on rekao je za SheFinds.

Iz tog razloga, moramo biti sigurni da kupujemo riblje ulje koje sadrži antioksidante.

2. Kalcijum bez magnezijuma

Važno je unositi dovoljno kalcijuma kroz ishranu, posebno ako želimo jake i zdrave kosti. Međutim, Iafelis upozorava da bismo mogli da izložimo svoje srce riziku ako odlučimo da uzmemo dodatak kalcijuma koji ne sadrži magnezijum. On upozorava da bi neravnoteža ovih hranljivih materija mogla dovesti do zdravstvenih problema sa srcem.

„Kalcijum i magnezijum moraju biti u ravnoteži. Mnogi ljudi uzimaju suplemente kalcijuma koji ne sadrže magnezijum, što može rezultirati relativnim nedostatkom magnezijuma, posebno ako osoba jede mnogo mlečne hrane“, objašnjava.

Nedostatak magnezijuma može dovesti do problema kao što su poteškoće sa spavanjem i gubitak težine. Zbog toga je važno obratiti pažnju na odnos kalcijuma i magnezijuma u ​​dodatku kalcijuma kako bi se izbegli kardiovaskularni problemi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari