Dve namirnice koje većina obožava povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti 1Foto: Shutterstock

 

Zdrava ishrana pozitivno utiče na naše zdravlje i zato pazite šta jedete.

Jedna činjenica je sigurna, bićemo zdravi ako jedemo celovitu hranu koja je minimalno obrađena. Drugim rečima, kada okrenete poleđinu proizvoda u prodavnici, lista sastojaka treba da bude što manja. Nažalost, takvih proizvoda je malo, a nedavno istraživanje objavljeno u Lancetu izveštava o ovom „trendu“. Kroz njega su naučnici proučavali prikupljene podatke od skoro 207.000 medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika.

Učesnici su svake dve do četiri godine pitani o zdravlju i ishrani, a putem upitnika hrana je kategorisana u četiri grupe; neprerađeni i minimalno obrađeni, prerađeni kulinarski sastojci, prerađena hrana i ultra-obrađena. Poslednja grupa, koja je često bogata šećerom, mastima, kalorijama i solju, a siromašna vlaknima, podeljena je u 10 podgrupa na osnovu nutritivnog sastava.

Poznato je da konzumacija ultra-prerađene hrane dovodi do povećanog rizika od koronarne bolesti srca i kardiovaskularnih problema, međutim, ovo istraživanje je pokazalo da su dve namirnice posebno opasne.

Reč je o zaslađenim pićima i mesnim prerađevinama (suvomesnati proizvodi, kobasice i sl.) koji su bogati kalorijama, imaju visok udeo dodatog šećera, masti i natrijuma, ukratko, obiluju svime što značajno pogoduje riziku razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Na osnovu istraživanja, naučnici su zaključili da grupe ultra-prerađene hrane imaju različite opsege rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, potvrdili su već poznatu tezu da će smanjenje udela natrijuma, zasićenih masti, dodatog šećera i aditiva povećati nutritivnu vrednost proizvoda, a na kraju i pozitivno uticati na celokupno zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari