džem od šipkaFoto: Shutterstock/Melica

Džem od šipka je mnogima omiljena zimnica napravljena od ove ukusne i zdrave biljke koja je bogata vitaminom C i antioksidansima. Ovaj džem se obično pravi kuvanjem zrelog šipka sa šećerom i vodom, a moguće je pojačati aromu dodavanjem malo limuna za kiselost ili vanile.

Džem od šipka ima specifičan, voćni i blago kiselkast ukus i često se koristi kao namaz za hleb, dodatak desertima i raznim pecivima. Osim toga, šipak je poznat po svojim zdravstvenim svojstvima, uključujući jačanje imuniteta i poboljšanje probave. Stoga je ovaj recept vrlo zahvalan i vredi ga imati u svom kulinarskom repertoaru – što zbog divnog ukusa, što zbog blagotvornog dejstva šipka. U nastavku pogledajte tačna uputstva za pripremu:

Džem od šipka

Sastojci:

  • 1 kg šipka
  • 700 g šećera
  • 1 limun (sok i naribana korica)
  • 300 ml vode
  • 1/2 kašičice vanilin šećera (po želji)
Džem od šipka - recept za najlepšu teksturu i savršeno izbalansiran ukus 1
Foto: Shutterstock/Melica

Priprema:

  1. Operite šipak, presecite ga na polovine i izvadite seme.
  2. Stavite šipak u šerpu sa 300 ml vode. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok šipak ne omekša, oko 30 minuta. Povremeno promešajte.
  3. Kada je šipak mekan, procedite kroz gazu ili fino sito da biste dobili sok, pa ostavite da se ohladi.
  4. U šerpu stavite proceđeni sok od šipka, dodajte šećer, limunov sok i naribanu koricu. Kuvajte na srednjoj vatri, često mešajući, dok se šećer potpuno ne otopi.
  5. Kada smesa počne da se zgušnjava (oko 20-30 minuta), možete, po želji, dodati vanilu. Testirajte gustinu tako što ćete staviti malo džema na tanjir i ostaviti da se ohladi – ako se stegne, džem je gotov.
  6. Vruć džem od šipka sipajte u prethodno sterilisane tegle. Zatvorite ih i okrenite naopako da se vakumiraju.
  7. Ostavite tegle da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
  8. Uživajte u svom domaćem džemu od šipka – možete ga mazati na hleb sa malo putera, njime filovati palačinke, puniti razna slatka peciva, te ga koristiti za ukusne sočne kolače i torte. Prijatno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari