Džem od šipka je mnogima omiljena zimnica napravljena od ove ukusne i zdrave biljke koja je bogata vitaminom C i antioksidansima. Ovaj džem se obično pravi kuvanjem zrelog šipka sa šećerom i vodom, a moguće je pojačati aromu dodavanjem malo limuna za kiselost ili vanile.
Džem od šipka ima specifičan, voćni i blago kiselkast ukus i često se koristi kao namaz za hleb, dodatak desertima i raznim pecivima. Osim toga, šipak je poznat po svojim zdravstvenim svojstvima, uključujući jačanje imuniteta i poboljšanje probave. Stoga je ovaj recept vrlo zahvalan i vredi ga imati u svom kulinarskom repertoaru – što zbog divnog ukusa, što zbog blagotvornog dejstva šipka. U nastavku pogledajte tačna uputstva za pripremu:
Džem od šipka
Sastojci:
- 1 kg šipka
- 700 g šećera
- 1 limun (sok i naribana korica)
- 300 ml vode
- 1/2 kašičice vanilin šećera (po želji)
Priprema:
- Operite šipak, presecite ga na polovine i izvadite seme.
- Stavite šipak u šerpu sa 300 ml vode. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok šipak ne omekša, oko 30 minuta. Povremeno promešajte.
- Kada je šipak mekan, procedite kroz gazu ili fino sito da biste dobili sok, pa ostavite da se ohladi.
- U šerpu stavite proceđeni sok od šipka, dodajte šećer, limunov sok i naribanu koricu. Kuvajte na srednjoj vatri, često mešajući, dok se šećer potpuno ne otopi.
- Kada smesa počne da se zgušnjava (oko 20-30 minuta), možete, po želji, dodati vanilu. Testirajte gustinu tako što ćete staviti malo džema na tanjir i ostaviti da se ohladi – ako se stegne, džem je gotov.
- Vruć džem od šipka sipajte u prethodno sterilisane tegle. Zatvorite ih i okrenite naopako da se vakumiraju.
- Ostavite tegle da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
- Uživajte u svom domaćem džemu od šipka – možete ga mazati na hleb sa malo putera, njime filovati palačinke, puniti razna slatka peciva, te ga koristiti za ukusne sočne kolače i torte. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.