Džem od šljiva, recept za početnike

Ostavite komentar


  1. Sa tolikom količinom šećera, to neće biti džem, nego šećerlema…
    Sasvim je dovoljno oko 300 grama šećera na svaki kilogram šljiva.
    Džem se ne pravi od 1 kg voća…

  2. U pravu je Zakeralo , kakvih 700 gr. šećera , na 1 kg šljiva (onih pravih Madzarki ), prave Madzarke imate na Kaleniću donosi ih jedan Valjevac otprilike mu je tezga ne na sredini pijace u možda četvrtom ili petom redu od ulaza, iz ulice gde je Opština , sve ostalo nisu Madzarke , koštaju 100 dinara za 1 kg , a kod pravih Madzarki ide još manje šećera jer su one same po sebi slatke šljive. On vam je i sutra na pijaci i prekosutra i danas je bio, ja sam danas kupila 4 kg, od 2 kg , ja ih prepolovim stavim u pleh od šporeta okrenute sradinom na gore i pospem malo šećera , ne više od 200 gr. najviše 250 gr. uključim rernu na 180 stepeni i pećem oko 1 sat , stavljam u tegle, zatvorim tegle i pasterizuje pola sata , od 2 kg šljiva koliko stane u jedan pleh ispadne 1 tegla od meda i 2 one malo manje od te tegle, prosto ko pasulj da se napravi predivan pekmez sa vidljivim polutkama , šta će vam onaj pekmez tvrdi gde se šljive ni ne vide .

Ostavite komentar


Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. i 24. novembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.