Edamame su mlade, nezrele mahune soje. Često se poslužuju kuvane klasično ili na pari, uz dodatak soli ili drugih začina po želji, i vrlo su popularne kao grickalica, posebno u azijskim zemljama. One su bogate proteinima, vlaknima i drugim hranljivim materijama, što ih čini vrlo zdravom namirnicom.
Edamame možete jesti samostalno, kao prilog uz meso, tofu, razne žitarice, ili, pak, kao deo drugih jela i variva, poput rižota i humusa. U kojoj god varijanti da ih spremate, ove mahune ne samo da su ukusne, već i svakom obroku daju hrskavu notu i osvežavajuću zelenu boju.
U nastavku pogledajte najjednostavniji način kako ove ukusne i niskokalorične mahune možete pripremiti kod kuće:
Edamame
Sastojci:
- 400 g svežih ili smrznutih edamamea (u mahunama)
- 1 litar vode
- 1-2 kašičice morske soli (ili po ukusu)
Priprema:
- U veću šerpu sipajte vodu, posolite po želji i stavite da proključa.
- Kada voda proključa, dodajte edamame (ako koristite smrznute edamame, nema potrebe da ih pre toga odmrzavate).
- Kuvajte ih 3-5 minuta, dok ne omekšaju, ali još uvek ostanu hrskave.
- Procedite ih i isperite hladnom vodom kako biste zaustavili kuvanje i zadržali lepu zelenu boju.
- Poslužite toplo, posuto preostalom solju, po ukusu, i uživajte u ovoj zdravoj grickalici, užini ili prilogu. Prijatno!
Bonus savet:
U edmame možete dodati i druge začine, poput čili pahuljica ili limunovog soka i maslinovog ulja, za dodatni ukus.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.