Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino – kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje…
Espresino – savršen spoj kafe i čokolade
U Apuliji, na peti Italije, jedno od omiljenih pića je espresino, nastao iz opsesije fantastičnom kombinacijom čokolade i kafe. Espresino lako možete napraviti i kod kuće – tako što ćete na dno šolje staviti kakao, zatim sipati espreso, dodati vruću mlečnu penu i sve završiti kakaom. U mnogim italijanskim kafićima umesto kakaa dodaje se kašika Nutele, piše Punkufer.hr
Jedan od srodnika espresina je marokino – piće za koje se koriste isti sastojci, ali u espresinu kakao ide u šolju pre espresa. Marokino, koji je posebno popularan tokom zime, naći ćete u Rimu, baš kao i monačelu (malu časnu sestru), koja kombinuje espreso, kakao i šlag.
Prilikom pripreme espresina najvažnije je imati dobru kafu, kao i mašinu koja pravi dobar espreso. Mleko je takođe važno – trebalo bi da bude penušavo, ali ne previše penasto.
U Torinu je popularan bicerin, piće koje kombinuje kafu, čokoladu i mlečnu penu ili šlag u tri neodoljiva sloja.
Za Italijane je pripremanje kafe i uživanje u kafi način života, ali u zavisnosti od toga u kom delu zemlje žive ili dolaze, razlikuju se i navike. Dvadeset regiona i više od 8.000 gradova raštrkanih širom Čizme odlikuju se brojnim razlikama, a kako se poručuje kafa u Italiji, te koje greške u kafiću Italijani ne praštaju možete otkriti ovde.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.