Jagode su mnogima omiljeno sezonsko voće. Međutim, njihov životni vek je veoma kratak i imaju tendenciju da brzo propadaju.
Mora da ste primetili kako se jagode brzo mogu propasti nakon što ih kupite. Ipak, postoji jedan trik koji će vam pomoći da produžite njihovu svežinu, a sve što vam je potrebno je belo sirće, piše Klix.ba.
Pomešajte belo sirće sa vodom u razmeri 1:3 i potopite jagode nekoliko minuta. Nakon toga, nežno ih osušite i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.
Belo sirće je popularan konzervans zahvaljujući svojoj ‘sirćetnoj kiselini’ – supstanci koja sirćetu daje polarizirajući, oštar miris. Kada se u njega stavi voće i drugo povrće, njihova kiselost se takođe povećava i svi preostali mikroorganizmi se u tom procesu ubijaju.
Belo sirće deluje tako što povećava kiselost voća, što sprečava razvijanje buđi i produžava svežinu. Ako vam sirće nije po volji, možete jednostavno zamrznuti jagode.
Mogu se čuvati u zamrzivaču do 10 do 12 meseci i brzo odmrznuti u hladnoj vodi. Na taj način ćete uvek imati jagode za smutije ili kao dodatak jogurtu ili žitaricama.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.