Sezona rotkvica je, a ako dosad niste imali naviku da ih konzumirate, možda bi trebalo da ih uvrstite u obroke jer nose brojne prednosti.
Rotkvica je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice kupusnjača. Najpoznatija je crvena rotkva, ali postoje i ljubičaste, crne i žute.
Uzgajaju se i konzumiraju širom sveta, a uglavnom se jedu sirove kao povrće za salatu.
Rotkvice imaju jedinjenje koje se može pretvoriti u sulforafan. Ova fitokemikalija je bogata sumporom, a poznato je da ima pozitivan efekat na smanjenje upale.
Takođe, rotkvice su pogodne za srce zahvaljujući tome što su izvor sulforafana, kao i drugih biljnih jedinjenja, kao što su antocijanini.
Sa zaštitnim antioksidativnim efektima, ova biljna jedinjenja pomažu u smanjenju upalnih oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, procesom koji igra ključnu ulogu u razvoju srčanih bolesti, piše Good Food.
Izvor antioksidanata
I listovi i koreni rotkvice su izvor antioksidanata, a listovi obezbeđuju flavonole kao što je epikatehin, a koren jedinjenja kao što su pirogalol i drugi fenoli. Rotkvice takođe sadrže vitamin C, koji zajedno sa drugim fitonutrijentima pomaže u zaštiti ćelija tela od štetnih efekata starenja ili nezdravog načina života.
Rotkvice sadrže prirodno jedinjenje protiv gljivica (RsAFP2) koje može biti efikasno protiv kandide.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.