Za one koji prvi put čuju, fatuš je popularna libanska salata gde se pored obilja raznolikog svežeg povrća dodaju prepečeni komadi libanskog hleba (pita hleb).
Uz dodatak avokada ili grilovanog halumi sira, imaćete pravi ugođaj jednog ukusnog i zdravog obroka. Ovo je odlična salata i spada među omiljene na Bliskom istoku, u nekim delovima se dodaje i sos od nara na samom kraju, pre serviranja.
Šta nam je sve potrebno:
- 1 zeleni krastavac
- par listova zelene salate
- 1 srednji crveni luk
- 1 veza mladog luka
- 1 paprika
- 2 srednja paradajza
- 2 čena belog luka
- krutoni od libanskog hleba
- so, biber
- po pola veze peršuna i nane
Preliv:
- sok od jednog limuna
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- sumak 1 kašičica (bliskoistočni začin)
- so
Način pripreme:
Povrće naseckati sitno, dodati naseckanu nanu i peršun.
Napraviti dresing od limunovog soka, maslinovog ulja, soli i sumaka (umutiti sve zajedno).
Krutoni: iseći libanski hleb na manje komade (8-12 komada od jednog), dodati so, biber, maslinovo ulje, beli luk u prahu. Sve to promešati pa staviti u prethodno zagrejanu rernu 10 minuta na 200C, da krutoni postanu hrskavi.
U veću činiju sipati povrće, preko povrća preliv, promešajte i potom dodajte izlomljene krutone.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.