Fežoada (Feijoada) - recept 1Foto: Vesna Laćarak

Ako ne znate šta da radite sa crnim pasuljem, evo predloga.

Fežoada je tradicionalno brazilsko jelo od crnog pasulja i nekoliko vrsta mesa. Na ovo bogato i ukusno jelo utiče veći izbor mesa koje stavljamo u fežoadu kao i sama dužina kuvanja.

Ovo jelo je nekada davno bilo hrana za siromašne (robove), pored pasulja obavezni sastojci su bili manje kvalitetni delovi mesa kao što su svinjske nogice, uši, slanina.

Danas fežoadu jedu sladokusci, ali uz dodatak suvog mesa, svinjetine, junetine, čorizo kobasica (španska kobasica). Znači, fežoada je spoj različitog mekanog i sočnog mesa koje dobijamo tokom dugog kuvanja, kome crni pasulj daje posebnost kako u ukusu tako i u boji.

Uz fežoadu se servira pirinač, raštan (ili blitva) uz obavezne kriške pomorandže. Boje fežoade servirane na tanjiru možemo uporediti sa bojama brazilske zastave. Priprema je jednostavna, a čitavo umeće je da se jelo kuva veoma dugo, lagano.

Jelo je idelno za veća okupljanja.

Šta nam je sve potrebno:

  • 500g crnog pasulja
  • 1,5kg mesa, dolaze u obzir rebarca, slanina, sveže i suve kobasice, meso od vrata, paumflek, ribić, stelja
  • 3 glavice luka
  • 4-5 čena belog luka
  • 4 lista lorbera
  • ulje
  • so, biber
  • veza peršuna
  • pirinač
  • raštan ili blitva

Način pripreme:

Pasulj oprati, natopiti vodom i ostaviti preko noći. Skuvati pasulj.

Zajedno kuvati suvo i sveže meso na laganoj vatri oko 1,5 sat. Meso koje se brže skuva treba izvaditi.

Spojiti meso i pasulj, kuvati još sat vremena.

Kad pasulj i meso postanu skroz mekani, u tiganj stavimo naseckanu slaninu, potom sveže kobasice, par minuta pržiti, pa spustiti u lonac sa pasuljem i mesom.

Na masti koja je ostala u tiganju (ili ulje) propržiti naseckan luk sve dok ne postane staklast, dodati iznječen beli luk i kratko ih zajedno propržiti. Dodati naseckanu vezicu peršuna, biber, lorber, promešati i spustiti u skuvani pasulj, naliti vodom u kojoj se kuvalo meso.

Probati jelo i začiniti po ukusu. Sve zajedno kuvati još jedno sat i po vremena. Što duže kuvate fežoada će biti gušća.

Poslužiti uz skuvani pirinač i raštan, uz obaveznu krišku pomorandže. Prilikom serviranja mogu se poslužiti i prezle od hleba.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično. Svoje predloge i recepte poslati  na mail: [email protected].

U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari