fileti somaFoto: Shutterstock/SYED IBAD RM

Fileti soma su ukusno jelo koje je odličan izbor za sve ljubitelje ribe. Ova bela slatkovodna riba neutralnog ukusa savršeno se kombinuje sa raznim prilozima, a zahvaljujući svojoj čvršćoj teksturi pogodna je za prženje ili pohovanje jer se neće tako lako raspasti tokom pripreme.

Fileti soma su vrlo pogodan izbor za brzinski ručak, a posluženi uz ukusan prilog i salatu postaju kompletan i zdrav obrok. Stoga, ukoliko imate dilemu kako najbolje i najlakše da pripremite filete soma, jednostavan recept pogledajte u nastavku:

Fileti soma

Sastojci:

  • 4 fileta soma (oko 150-200 g svaki)
  • 1 šolja brašna
  • 1 jaje
  • 1 šolja hlebnih mrvica ili prezle
  • 1 kašičica paprike
  • 1/2 kašičice sušenog origana (ili majčine dušice)
  • so i biber po ukusu
  • 2-3 kašike ulja za prženje (ili maslaca)
  • limun za serviranje (opciono)
  • seckani peršun za dekoraciju (opciono)
Fileti soma, predlog za brz i ukusan ručak 1
Foto: Shutterstock/Elena Veselova

Priprema:

  1. Operite filete soma i posolite ih sa obe strane. Ostavite ih da odstoje oko 10 minuta.
  2. U jednu posudu stavite brašno. U drugoj posudi umutite jaje. U trećoj posudi pomešajte hlebne mrvice (ili prezle), papriku, origano, so i biber.
  3. Uzmite svaki file soma i prvo ga uvaljajte u brašno, zatim u umućeno jaje, a zatim u mešavinu mrvica. Pritisnite da se mrvice dobro zalepe za filete.
  4. Zagrejte ulje ili maslac u velikom tiganju na srednje jakoj vatri.
  5. Stavite filete soma u tiganj (vodite računa da ga ne pretrpavate) i pržite ih oko 3-4 minuta sa svake strane, ili dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi.
  6. Izvadite filete soma iz tiganja i stavite ih na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
  7. Poslužite tople filete soma sa kriškama limuna i po želji pospite seckanim peršunom. Kao odličan prilog ovom jelu možete poslužiti pomfrit, pečeni ili pire krompir, te salatu od svežeg povrća ili sos od jogurta i začinskog bilja. Uživajte u svojim ukusnim filetima soma, prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari