Fileti soma su ukusno jelo koje je odličan izbor za sve ljubitelje ribe. Ova bela slatkovodna riba neutralnog ukusa savršeno se kombinuje sa raznim prilozima, a zahvaljujući svojoj čvršćoj teksturi pogodna je za prženje ili pohovanje jer se neće tako lako raspasti tokom pripreme.
Fileti soma su vrlo pogodan izbor za brzinski ručak, a posluženi uz ukusan prilog i salatu postaju kompletan i zdrav obrok. Stoga, ukoliko imate dilemu kako najbolje i najlakše da pripremite filete soma, jednostavan recept pogledajte u nastavku:
Fileti soma
Sastojci:
- 4 fileta soma (oko 150-200 g svaki)
- 1 šolja brašna
- 1 jaje
- 1 šolja hlebnih mrvica ili prezle
- 1 kašičica paprike
- 1/2 kašičice sušenog origana (ili majčine dušice)
- so i biber po ukusu
- 2-3 kašike ulja za prženje (ili maslaca)
- limun za serviranje (opciono)
- seckani peršun za dekoraciju (opciono)
Priprema:
- Operite filete soma i posolite ih sa obe strane. Ostavite ih da odstoje oko 10 minuta.
- U jednu posudu stavite brašno. U drugoj posudi umutite jaje. U trećoj posudi pomešajte hlebne mrvice (ili prezle), papriku, origano, so i biber.
- Uzmite svaki file soma i prvo ga uvaljajte u brašno, zatim u umućeno jaje, a zatim u mešavinu mrvica. Pritisnite da se mrvice dobro zalepe za filete.
- Zagrejte ulje ili maslac u velikom tiganju na srednje jakoj vatri.
- Stavite filete soma u tiganj (vodite računa da ga ne pretrpavate) i pržite ih oko 3-4 minuta sa svake strane, ili dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi.
- Izvadite filete soma iz tiganja i stavite ih na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
- Poslužite tople filete soma sa kriškama limuna i po želji pospite seckanim peršunom. Kao odličan prilog ovom jelu možete poslužiti pomfrit, pečeni ili pire krompir, te salatu od svežeg povrća ili sos od jogurta i začinskog bilja. Uživajte u svojim ukusnim filetima soma, prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.